Farmors opskrifter fra 1946

lørdag den 27. oktober 2012

French toast


Jeg er græsenke i denne weekend. Kæresten er på fisketur med gutterne, hvor de skal overnatte i bivuak… så er det lige her, jeg tænker, de er for underlige J Opfattelsen blev ikke mindre, da jeg i morges røg min første smøg på altanen. Hold da op… hvor var der koldt, samtlige biler, jeg kunne se, var jo frosset til.  

Jeg gik så i gang med ”store oprydningsdag ” på kontoret… og det var virkelig tiltrængt. Bunkerne af kogebøger jeg altid sidder med næsen i… var voldsomme. De blev sat i reolen i sirlige rækker… og nu forstår jeg måske bedre, hvorfor kæresten syntes, jeg er for underlig. To meter kogebøger… det er der da ikke noget unormalt i, er der?? At jeg så nok burde smide den ene meter ud, det er en helt anden snak. Men jeg syntes godt nok stadigvæk, det er uretfærdigt, når han siger: ”Vi har kogebogs-indkøbs-stop” J

Nå… men jeg havde så valget… skulle jeg købe vildt og umotiveret ind og lave overdådigt mad til mig selv J Eller… skulle jeg være så fornuftig, at jeg lavede ”tøm køleskabet” mad? Faktisk… selvom det ikke var det, jeg havde mest lyst til… valgte jeg den billige løsning. Jeg klapper lige mig selv på ryggen i bedste Stop Spild Af Mad stil.

I æggebakken havde jeg fundet en opskrift på French toast.

Jeg havde langt fra alle ingredienserne, så jeg måtte virkelig improviserer. Ja, ja… nu griner du højt. Hvem pokker har brug for en opskrift til French toast??

Jeg startede med de syltede rødløg. Hm!! Ups… ingen eddike, men i køleskabet stod et glas med den overskydende lage fra de syltede rødbeder. Farven passede jo fint, så den nappede jeg 1 dl af, kogte den ind sammen med 1 dl vand, 25g sukker og to laurbærblade. Et rødløg i skiver røg i… og det blev sat på køl. Minder faktisk en hel del om, de råsyltede rødløg jeg før har lavet.

2 æg blev pisket godt sammen med salt og friskkværnet sort peber… og to toastbrød blev lagt til sugning, inden de fik en tur på panden. 4-5 minutter på hver side ved jævn varme.

Straks de er vendt første gang… kom jeg skinke, cheddarost og barbeque krydderi på. Læg evt. låg på, så smelter osten hurtigere… pynt med en dusk, for syns skyld.

Så er der serveret...
 
Neeej stop… jeg glemte de syltede rødløg J

Konklusion: French toast bliver vist aldrig min hof ret, selvom konsistens og smag var udmærket. Jeg er mere til æg for sig og brød for sig… men jeg kender en, der helt sikkert vil blive vildt begejstret J

fredag den 26. oktober 2012

Hestebønne-humus

I som følger med på min blog ved, at jeg i september høstede mine hestebønner… og hvilket mas det var J Skulle nogen have glemt det, så kig her, jeg behøver ikke kigge, for jeg husker det ganske klart og tydeligt.

Bønnerne ligger i fryseren i 300g pakker og hestebønne (form for) humus skulle bare afprøves J Hvis du kaster dig ud i min opskrift, skal du huske på, at hestebønner overhovedet ikke smager hen i nærheden af kikærter, som man normalt ville bruge til humus.

300g hestebønner (kogte og smuttede)
3 fed hvidløg
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. stødt ingefærd
1 tsk. salt
1 dl olie
Vand og citronsaft

Blend alle ingredienserne… vand tilsættes lidt efter lidt… indtil ønskede konsistens er opnået. Smag til med ekstra salt og citronsaft.

Smagen er… hvordan skal jeg forklare det?? Bitter, besk… øhh anderledes på den gode måde… passer fortrinligt som ”dyppelse” til pasta.

Kristinas Madunivers

Kristinas madunivers er endnu en blog i perlerækken af blogs, jeg jævnligt læser. Den er skrevet af Kristina, som er tidligere uddannet Gastronom. I øjeblikket er hun ved at læse til Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Sundhedsfremme, Forebyggelse og Formidling. Læs mere om hende her

Hendes indgangsvinkel til specielt mad fra andre lande, er det jeg sværger mest til… og det har hun meget af. Læs f.eks. her om indisk mad. Indisk kylling Jalfrezi ser i alt fald (og lyder) vildt lækkert ud.

Smut forbi hendes blog og tjek, om der ikke skulle være noget for dig. Det er jeg ret sikker på, der er J

Alle billeder er lånt af Kristinas Madunivers

torsdag den 25. oktober 2012

Øv!!

Min afstemning Læserne bestemmer har på underlig vis nulstillet sig selv?? Jeg ved ikke lige, hvad der er sket??

Men nu har jeg mistet jeres stemmer L Æg Jacqueline lå øverst, så den har jeg sat min egen stemme på. Håber I stadig gider lege med…

onsdag den 24. oktober 2012

Bacon knaldperle


Læsernes valg faldt denne gang på: “Bacon bomb”. En ret der bestemt ikke er for de fedtforskrækkede J Min udgave er nu nok nærmere en knaldperle fremfor en bombe… men det gør den ikke ringere. Dog ved jeg ikke helt, hvad der lige gik galt… (eller det vil sige, det gør jeg så nu) men jeg stødte på et par forhindringer hen ad vejen, som gjorde det hele lidt mere bøvlet, end det plejer at være J

Til 2 personer skal du bruge:

½ pakke bacon i skiver (Netto har en god en af slagsen, som er tykkere i skiverne)
500g hakket svinekød
1 løg
1 æg
2 spsk. rasp
Friskkværnet peber
Cheddarost (jeg brugte en skiveskåret en af slagsen… men køb hellere en klods)
Barbeque krydderi
Barbeque sauce med røgsmag (kan købes i Rema)

Rør først en fars af det hakkede svinekød, rør det med æg, rasp, hakket løg, en anelse salt (men ikke for meget) og friskkværnet peber. Sæt på køl…

Flet en bund af bacon på et stykke bagepapir J jeg brugte 11 skiver…

Krydr den med rigeligt med barbeque krydderi…

Læg et stk. bagepapir over baconbunden, så kan du se, hvor stor farspladen skal være… her skulle jeg så have drysset bagepapiret med rasp eller mel, så den nemmere slap, når den skulle rulles J

Tag halvdelen af farsen og smør den ud på bagepapiret (resten kan du lige give en lille slat vand, lidt salt og stege som deller til dagen efter)

Smør farsen med barbeque sauce og læg den skivede cheddarost på… neeeeej lad være med det. Det virker ikke, for farsen kan ikke rulles. Øv!! Derfor… køb osten i en klods.

Læg farsrullen på bacon bunden og rul den stramt… lad sætte sig i 10-15 minutter… mens du drikker en kølig og ovnen varmer op til 180 grader.

Krydr yderligere rullen med barbeque krydderi, og hæld en lille dl vand i det ildfaste fad, inden den sættes i ovnen i 50 minutter. Min fik lidt ekstra… smagte godt, men blev lidt tør.

Brug væden fra fadet til sovs J og spis nye kartofler og hjemmesyltede rødbeder til.

Vi fik en lille smule "knaldperle" tilbage… smagte super på en skive rugbrød J

søndag den 21. oktober 2012

Hvad skal jeg lave??

Uge 43… valget faldt på Bacon bomb og jeg savler allerede J

Jeg har en rigtig stor samling af kogebøger, som jeg bare bruger alt for lidt. Så i næste uge vil opskrifterne blive lavet efter:

lørdag den 20. oktober 2012

Kylling i karry og kokos


En lækker fyldig sammenkogt ret med de 3 k’er. Kylling, karry og kokosmælk… normalt ville det have været 4 k’er, men i stedet for kartofler, stod den i dag på jordskokker… og det er i alt fald ikke sidste gang. Det giver en spændende nøddeagtig smag til den let prikkende stærke sauce J

Du skal bruge følgende til 4 personer:

200g fintsnittet sommerkål
5 stk. skrællede jordskokker i skiver
1 stk. rødløg i grove tern
3 fed hvidløg i tern
500g kyllingebryst i mundrette stykker
2 spsk. olie
2 spsk. karry
1 dl vand
1 dåse (stor) kokosmælk
1 tsk. sambal oelek
2 spsk. oyster sauce
1 spsk. citronsaft
Salt

Som altid starter jeg med at ordne grønsagerne og finde de øvrige ingredienser frem.

Så skal kyllingebrysterne tjekkes og skæres i mundrette stykker… en svinemørbrad ville heller ikke være at kimse af i denne ret.

Varm olien op i en stor gryde og tilsæt hvidløg. Lad det svitse t par minutter, før karryen brændes let af.

Tilsæt kyllingestykkerne og brun dem under omrøring i 5 minutter.

I med løgene og rør et par minutter, inden kål og jordskokker tilsættes.

De svitses med, indtil de bider let i bunden på gryden.

Tilsæt vand og sambal oelek.

Få minutter efter tilsættes kokosmælken og retten skal nu simre i 15-20 minutter, inden den smages godt til med salt, oyster sauce og ikke mindst citronsaft fra en øko-citron. Evt. gurkemeje hvis du ikke syntes, retten er gul nok.

Nu har du så to valg J Enten at jævne saucen en smule med maizena rørt ud i vand… eller at serverer den, som den er. Til ris gør det ikke noget retten er tynd, men til pasta må den godt være en smule mere klæbrig.

Små vandbakkelser


Det er altså en sjov form for bagning… og kæresten elsker dem i alle afskygninger J Ikke mindst mine Tex Mex Chili bakkelser... Men de er til gengæld også rigtig gode J

Nå men jeg sad og rodede på nettet og faldt pludselig over Søndag, som havde en opskrift med små vandbakkelser J Sjovt som miniature-mad, altid fanger min interesse.

Jeg lavede en smule om på opskriften, netop fordi jeg selv syntes, at vandbakkelser godt må smage af noget, når der ikke skal fyld i. Her er min version:   

40 g smør
1 dl vand
50 g mel
½ tsk. salt
½ tsk. chiliflager
1 stort æg

Varm langsomt vand og smør op i en gryde.

Når smørret er smeltet, røres mel, salt og chili i… og slås godt sammen, til dejen slipper kanten.

Afkøl lidt og rør ægget i, til dejen er glat.

Kom i en sprøjtepose med glat tylle og sprøjt små vandbakkelser på bagepapir eller… brug bare en alm. frysepose med et lille hul (men alligevel ikke så lille som mit)

Bages helt sprøde ved 200 grader i 15-20 min.

De er godt nok nuttede… indfinder kæresten sig ikke snart, er jeg bange for, jeg har spist dem alle som snacks. Men… hvad han ikke ved, har han ikke ondt af… tihiJ

Oplevelsesgaver… se dig for


I september havde vi investeret i 4 ”Bad med Garra rufa fisk” oplevelsesgaver. Anledningen var fars 80 års fødselsdag og jeg må ærligt tilstå, efter at have læst adskillige anmeldelser, var jeg allerede vildt begejstret og helt sikker på, det var den helt perfekte gave.

Efter lidt søgning viser det sig, at Skive… nærmere betegnet AkupunkturHuset, er det nærmeste sted for os. Og efter en forvirrende telefonsamtale, hvor jeg på et tidspunkt kommer helt i tvivl om, om de overhovedet modtager de gavekort, fik jeg bestilt en tid… onsdag kl. 18.00. Vi får stavlet mine forældre i bilen og med en tung fod på speederen, lykkedes det os, at nå frem på en god time.

Vi kommer ind… venter og venter lidt mere… samtidig med, vi læser husets almindelige priser. Weee med den pris, vi har betalt for oplevelseskortene, tegner det til, at der bliver en eller anden slags form for luksus. Det kunne være efterfølgende massage eller vin og frugt på bassinkanten. Men der tog vi grundigt fejl.

Vi bliver vist ind i et lille rum. Bliver spurgt om vi har prøvet det før, hvilket vi selvfølgelig siger nej til og så forventer en eller anden form for forklaring på fiskene… hvor de kommer fra, hvad godt de gør osv. men nope… vi får at vide, vi skal vaske fødder, bruge vores medbragte håndklæder og så ellers bare hoppe i karret. Øhh ok!!

Ja, selvfølgelig havde jeg kamera med og billederne nedenfor viser lidt af den ”luksus” vi sad i.
Den intime hygge… den var allerede brændt ned L
 
Det lille tekøkken man havde valgt skulle blive… lækkert L
 
Viskestykke til tørre… L

Skuffelsen bagefter stod malet i ansigtet af mig. Den oplevelse, der skulle have været en lækker og sjov fornøjelse, blev kraftigt overdøvet af den manglende kundepleje og faciliteterne. Og så tog jeg ikke engang billeder af baderummet, hvor håndvasken ikke havde set en klud, i jeg ved ikke hvor længe. Øv!!

Nå… men det hele var nu altså ikke negativt. Selvskabet fejlede ingenting og oplevelsen med de mange sultne fisk, bragte jubel og fnis… selvom en time på kanten af et bassin på en tynd hynde, hvor man nærmest kunne mærke knasterne fra bassinet igennem (kraftigt overdrevet) tog hårdt + endnu en time i bil hjem. Planen var, vi skulle have været ude at spise bagefter, men det orkede vi simpelthen ikke.

Under alle omstændigheder er jeg slet ikke færdig med Garra rufa fisk… langt fra J Men om det var pengene værd?? I alt fald ikke vores oplevelse i Skive, der var alt for mange overskyggende elementer, desuden er priserne langt lavere, hvis man søger på nettet. Se f.eks. her

For vores vedkommende… var det ikke bare penge, vi kunne have sparet, men også to timer i bil. Så kig dig rigtig godt for, inden du vælger den nemme løsning med et oplevelses gavekort.

onsdag den 17. oktober 2012

Nedtælling

Om 4 timer
 
 

tirsdag den 16. oktober 2012

Konkurrence på Vild Med Mad


På min favorit side Vild Med Mad er der igen en konkurrence… som jeg selvfølgelig deltager i J og det kan du også.

Hvis du har en høstopskrift, som du ønsker at dele med andre, kan du deltage i konkurrencen om 4 keramiske skræller og kr. 300.

Jeg forsøger ikke kapre stemmer, så mine opskrifter fortæller jeg ikke om, før senere… Smut forbi siden og se, om den skulle være noget for dig J

Bagels… anden forsøg


Da jeg forleden mildest talt blev drønirriteret over opskriften på Meyers bagels,  stod jeg på hovedet i alle mine gamle kogebøger. Jeg vidste stensikkert, jeg havde været hooked på en anden bagels opskrift … og weee J jeg fandt den. Det blev jeg simpelthen nød til, for både fuglene og kæresten stirrede ondt på mig, når jeg forsøgte at ”sælge” Meyers bagels.

Opskriften har jeg fundet i: Kaffe på alverdens måder . En gammel traver fra 2003, men det gør den nu ringere. Og det glædelige gensyn med den, har gjort… der i alt fald er flere andre opskrifter, jeg simpelthen bliver nød til at prøve J

Fremgangsmåden virkede for mig sjov, men jeg fulgte den til punkt og prikke. Desuden er denne kogebog et godt tegn på, at man ikke kun skal læse ingredienslisten, men også fremgangsmåden. Jeg har ændret i den, så alle kan følge med J

10-12 bagels

500g mel
40g gær
1,25 dl lunken vand
1 tsk. sukker

Sigt melet i en skål og lav en fordybning i midten. Hæld gæren der er opløst i vandet i fordybningen… drys med sukker og rør lidt mel over gærvæsken. Lad stå i 15 minutter.

50g smeltet smør
1 tsk. salt
1,25 dl lunken vand

Tilsæt det smeltede smør, som nu er kølet af… sammen med salt og vand. Ælt dejen ca. 10 minutter. Jeg brugte vidunderet alias min Kenwood... der stod godt nok i opskriften: ”Brug hænderne”, meeeen… J Lad nu dejen hæve tildækket i ca. 1 time – til dobbelt størrelse.

Bring ca. 3 liter vand i kog med en tsk. salt pr. liter… og varm ovnen op til 200 grader.

Lav 10-12 lige store kugler ud af dejen og tryk et stort hul i midten med en tommeltot eller grydeske. Skal vi bare lige konstatere, at min tommeltot er en anelse for lille J… eller også skulle jeg have rykket en anelse mere i hullerne.

Kog ringene (3-4 stykker af gangen) i det let saltede vand i 1-2 minutter… jeg vendte dem en enkelt gang på vejen. Tag dem op… og lad dem dryppe af, inden de kommer på en bageplade med bagepapir.

Pisk en æggeblomme med lidt vand og pensel bagelsene… inden du drysser med f.eks. sesam eller hørfrø. Mine fik selvfølgelig også et drys groft salt.

Bag dem i ovnen i 20 til 25 minutter.

Åååhhh… nu kan man snakke svampet brød J Der er dog stadig et par detaljer… når jeg skal prøve dem næste gang. Og det skal jeg J Jeg tror, jeg vil lade dem hæve en ekstra gang mere, inden de koges… bare sådan lige 10-15 minutter… og hullet. Tja, jeg bliver nok nød til at lede efter en med en større tommeltot J De her bagels… de er seriøst værd at prøve.

mandag den 15. oktober 2012

Hvad skal jeg lave??


Uge 42… valget faldt på Kylling i karry og kokos J en lækker kyllingeret, der er stærkt vanedannende. Endnu en ret jeg glæder mig til at genopfriske.


lørdag den 13. oktober 2012

Meyers bagels


Tidligere på måneden var jeg så heldig at vinde en Give-away  J Meyers Bageri… så den har jeg frådende gennempløjet, samtidig med jeg har endevendt samtlige køkkenskabe efter ingredienser. Det første valg faldt på bagels. Dels fordi jeg aldrig har prøvet at lave dem selv, men også på grund af den sjove fremgangsmåde med kogning. Jeg kender ikke andre bageopskrifter (endnu) hvor dejen skal koges.

Jeg fulgte Meyers opskrift bortset fra et par enkelte detaljerJ

Drysset på toppen blev himalaya-krystalsalt og hørfrø.

Jeg havde kun lavet ½ portion i tilfælde af, de ikke blev, som jeg forventede… men på bedste ”jeg-ved-bedre” manér, valgte jeg alligevel at lave samme antal, som ved en hel portion… i den tro, at de ville hæve videre i ovnen. Det gør de ikke J Det betød så også, de skulle have ca. 10 minutter kortere i ovnen, men den var heldigvis sevet ind på lystavlen.
 
Konklusion:

I opskriften står der: ”Ælt til dejen bliver glat og elastisk”. Det blev den simpelthen aldrig. Den føltes tung og vildt kompakt, selvom jeg forsøgte at tilsætte mere vand. Så der vil jeg klart holde en del mel tilbage.

Smagen var ikke en juhu en af slagsen, syntes ærligt talt, den var flad. Ekstra salt og evt. krydderi vil gøre underværker.

Seriøst ikke en opskrift, jeg vil prøve igen.