Farmors opskrifter fra 1946
▼
torsdag den 22. december 2016
Årets favorit med rødkål
Jeg har slet ingen ide om hvor mange gange, vi har fået denne rødkålsalat i december måned... men det er ikke så få :-D Og den fortjener helt sikkert en plads på bloggen.
Salaten har en lækker "spids" smag... og er allerbedst på 2 - 3 dagen. Dog kan den laves på dagen, men så skal rødkålen blancheres.
Til 2 - 3 personer:
1/4 snittet rødkål
1½ spsk. hakket høvlet* peberrod
1½ spsk. hakket kapers
2 spsk. hakket rødbede... evt. lidt af lagen
1½ spsk. god mayonaise
2½ spsk. cremefraiche
Salt og peber
Alt røres sammen og stilles på køl :-D
*Det er vigtigt at det er den høvlede peberrod der bruges... den revne er alt for skarp i smagen.
søndag den 20. november 2016
onsdag den 15. juni 2016
Update: Ingefær shots... de HAR en virkning
Joooo... på trods af længerevarende stilhed på bloggen, så lever jeg stadig i bedste velgåendehed ;-D
I januar hoppede jeg på ingefær shots - bølgen. Drak troligt min shots hver morgen... indtil for en måned siden. Jeg mente vist, den ingen virkning havde... ialtfald ingen jeg sådan direkte kunne sætte fingeren på.
Men nu... en måned senere uden shots, er jeg slet ikke i tvivl. Ømme led og knirkende lemmer gør, at jeg må tilbage i bryghuset... og jeg gør det med glæde :-D Ingefær shots HAR en positiv virkning. Selvfølgelig kan man "bare" vælge piller... meeeen det er nu knap så sjovt.
lørdag den 14. maj 2016
Tilbehør med groft grønt - sur eller sød
Knasende sprøde grønsager og et sødt æble... meget mere skal der ikke til. I denne "salat" er det dressingen, der sætter prikken over i'et. Det smarte er... at du helt selv bestemmer, om den skal være sød eller syrlig.
Tilbehør med groft grønt
Til 2 personer:
1 broccoli
2 gulerødder
1 sødt æble
Saft fra en ½ øko-citron
1 spsk. mayonnaise
1 tsk. eddike (evt. hvidvins-eddike)
1 tsk. sukker (evt. flormelis)
Skær buketterne fra broccolien (gem stokken) i mundrettestykker.
Skær gulerødderne i mønter.
... og æblet i tynde både, som overhældes med citronsaft.
Hæld 1 liter kogende vand over broccolibuketterne... og skyl straks med iskoldt vand. Lad buketterne dryppe godt af. Grunden til dette er, at broccolien får en meget flottere farve, men stadig har masser af bid. Du kan selvfølgelig også koge den, til den har den konsistens, du syntes om.
Pisk eller ryst mayo, eddike og sukker godt sammen... og smag dig frem. Min fik dobbelt op på eddiken :-D
Bland grønsager og æble med dressingen... og stil på køl indtil servering. Vend lige det hele rundt først.
Husk: Broccolistokken sagtens kan spises. Se forslag her.
torsdag den 12. maj 2016
fredag den 6. maj 2016
(Stenalder)brød - uden nødder og mandler
I marts måned forsøgte jeg mig for første gang med stenalderbrød. Altså den der slags, man køber på pose. Jeg var positivt begejstret... og besluttede mig for, selv at gøre kunsten efter... hvilket på ingen måde er bøvlet. Prisen for sådan et brød... er ikke billig, men skal det være, så lad det være og du bestemmer i princippet selv, hvor dyrt det skal være. I min opskrift er der f.eks. ingen nødder... af den simple grund, jeg havde gemt de dyre guldklumper så længe, at de var blevet harske. Hmpfff!!! Virkeligt for åndsvagt, når man kan forlænge holdbarheden ved, at komme dem i fryseren... men mon ikke fuglene bliver glade??
Et (stenalder)brød - uden nødder og mandler
100 g 5-kornsblanding
100 g solsikkekerner
100 g græskarkerner
100 g hørfrø
100 g sesamfrø
80 g rosiner
2 tsk. salt
5 æg
En ½ dl olie
Fremgangsmåden er simpel...
Bland alle de tørre ingredienser
Vend dem med piskede æg...
og vend hurtigt olien i til slut
Hæld blandingen i en smurt rugbrødsform og bag brødet i en 160 grader forvarmet ovn i en time
Opbevar brødet pakket ind i bagepapir i en frysepose i køleskabet. Smid evt. halvdelen i fryseren, hvis du er i tvivl om, at det bliver spist indenfor 3-4 dage.
Brødet giver en behagelig mæthedsfornemmelse i overraskende lang tid. Dog skal der ikke herske tvivl om, at det ville være endnu bedre tilsat 100 g mandler, men de er ikke strengt nødvendige. Er du ikke til rosiner... er tranebær et mindre sødt alternativ.
mandag den 2. maj 2016
Mini bananmuffins med chokolade - småt er godt
Jeg elsker at bage. Jeg gider bare sjældent at spise de kager, jeg nu har eksperimenteret med. Sidder de ikke lige i skabet første gang... bliver jeg en "tværing". Det hænger nok sammen med, at der er så mange salv-dryppende billeder (og opskrifter) på nettet... som slet ikke fungerer i den virkelige verden. Tag nu f.eks. banankage. I min verden skal den være let og luftig. Ikke kompakt... snerpende ubagt. Det er så her, andre ville kalde den: "Lækker svampet"??
Med hensyn til banankage... er der rigtig mange, der tilsætter et langt større antal bananer end forskreven. Selvfølgelig har jeg også selv været der, når de overmodne bananer har hobet sig op. Men seriøst... det gør slet ikke noget godt for kagen. Frys hellere de mange bananer i 200 grams poser... så er du kampklar, når lysten melder sig. Med poser af den vægt, går du aldrig helt galt i byen.
Arla's opskrift: Bananmuffins med chokolade endte med at blive min værdige modstander... og jeg blev langt fra skuffet :-D
25 stk. mini bananmuffins med chokolade:
2 æg
150 g sukker
Korn fra en ½ vaniljestang
200 g hvedemel
2 tsk bagepulver
125 g smeltet og afkølet smør
180 g modne bananer (ca. 2 stk)
100 g mørk chokolade (ca. 55% kakao)
Pisk æg, sukker og vaniljekorn hvidt og skummende
Smelt smørret ved svag varme og afkøl
Sigt mel og bagepulver i æggemassen... og vend det med smeltet afkølet smør, moste bananer og grofthakket chokolade
Fordel dejen i 25 mini muffinsforme... og bag dem i 15 minutter ved 200 grader
Den lille rest dej jeg ikke havde muffinsforme til, røg på køl og bagt et døgn senere. Det kan nemlig godt lade sig gøre!!!
søndag den 1. maj 2016
Bagning med bagepulver
Hvordan er det lige, det der med bagepulver?? Googler man, støder man altid på sætningen: "Dej med bagepulver skal behandles hurtigt, og bages med det samme i en varm ovn"
Jeg siger: "Det er noget sludder". Det kan nemlig sagtens lade sig gøre, at lave dejen dagen før, hælde den i forme og sætte den på køl til dagen efter. De skal blot tages ud ca. en ½ time før bagning, så smørret får stue-temperatur.
Vupti... !! Det er afprøvet med bævrende hænder op til flere gange på arbejde... og nu også herhjemme. Tro mig... det virker.
Lyserød salat - til lidt af hvert
Forleden havde jeg set mig lidt lun på en russisk salat... men syntes ærligt talt, den var for dyr, indholdet taget i betragtning. Desuden er jeg knap så begejstret for alt det mayonnaise, den lille mængde af sagesløse grønsager kæmper en kamp i :-D
Du skal bruge:
Rødebeder kogte eller syltede (eller begge dele)
Gulerødder
Løg
Kapers
Citronsaft
Salt
Og... cremefraiche eller mayonnaise
(Mængden af grønsager bestemmer du selv, men jeg lavede min med godt og vel lige dele... bortset fra kapersene)
Snit alle grønsagerne i fine tern og hak kapersene groft
Skal salaten bruges som tilbehør til den varme mad, blander jeg grønsagerne med cremefraiche (de skal kun lige coates) og smager til med citron og salt.
Skal den derimod bruges på madpakken, som topping på f.eks. hamburgerryg... er det mayonnaise, jeg bruger. Ikke fordi det smager meget bedre, men salaten "vander" ikke med mayonnaise, så her slippe jeg for "våde" rugbrødder.
søndag den 24. april 2016
Hjemmelavet karrysalat - til silden
Selvfølgelig skal der karrysalat til marinerede sild!! Og selvfølgelig skal det være af den hjemmelavede slags, uden "kemisk" smag. Slagterens er ok, men den billige fra købmanden, som tit kommer på bordene rundt om... den er altså ikke værd at sætte tænderne i. Den er seriøst så nem at genkende... også selvom den er "pyntet" til anledningen. Lav din egen og høst roser... det er ikke særligt besværligt og du kan varierer den efter din smag :-D
Til karrysalat skal du selvfølgelig bruge... karry. Daahh!!
Dette kræver en god emhætte og en grundig udluftning. Svits din karry på en tør pande. Jeg laver altid en stor portion, når jeg er igang. Den kan holde i evigheder i køleskabet. Når karryen begynder at ryge (uden at være brændt sort) hældes en god sjat eddike på panden... 2-3 spsk. til et ½ brev. Der røres grundig og tilsættes vand, til karry-pastaen har et "mudret" udseende. Har du hældt for meget væske på... giver du pasten ekstra tid i panden, til det er fordampet.
Herefter skal du bruge en god mayonnaise... jeg vil sige 1½ spsk. pr. mand. Den rører du sammen med karry-pasta... start med lidt af gangen, til du har den ønskede smag. Hellere for lidt end for meget.
Tilsæt det ønskede "fyld"... til 2 personer brugte jeg et rødt æble i bitte-små tern og en god spiseskefuld finthakket kapers. Det er muligt, den skal smages til med salt... men jeg er en anelse salt-forskrækket lige i tiden... og syntes, den havde den perfekte smag.
Note: Andre ting du kan bruge er blandt andet:
Æg
Cornichoner
Drueagurk
Rødløg
Lidt hakket sild
Små pastahorn
Noget af mayonnaisen kan skiftes ud med cremefraisch, men vær opmærksom på, at salaten bliver mere tyndtflydende.
Farven kan justeres med gurkemeje... hvilket dog slet ikke er nødvendigt, hvis du først brænder karryen af, som iøvrigt giver en bedre karry smag.
tirsdag den 12. april 2016
Sprængfarlig kartoffelsuppe - med lækker topping
Jeg har fået købt alt for mange kartofler!! Hvad er så mere nærliggende end blandt andet, at sætte kartoffelsuppe på menuen?? Som sagt, så gjort... men jeg advarer: "Overdreven suppe-indtag efterlader dig tromletyk og højt-stønnende på sofaen".
Kartoffelsuppe
Hovedret 3-4 personer
Forret 4-5 personer
Bacontern... du ved bedst, hvor meget der skal bruges
6 store kartofler
2 løg
Ca. 1 liter vand
1-1½ tsk. sambal oelek
1½-2 dl fløde
Salt
Svits baconternene sprøde og gem fedtet
Hak løget groft
Skæl kartoflerne og skær dem i tern
Svits løg og kartofler kort i baconfedtet... uden de tager farve
Hæld vand på... og gå på nettet i 30 minutter :-D
Blend grydens indhold... og tilsæt evt. mere vand, hvis suppen er for tyk
Smag til med salt... den kan tage en god del, sambal oelek og fløde
Server suppen med bacontern og brødcroutoner
Brødcroutonerne laver du selvfølgelig selv af tørt brød... ellers vil du brokke dig hele vejen ud af butikken, når det går op for dig, hvad 200g koster... desuden fungerer det bedst, hvis du serverer både bacon og croutoner i skåle, så man selv kan tage.
søndag den 10. april 2016
Lækker cremet spidskålssalat - med gulerod og peber
Der skal ikke mange ingredienser til, at lave en lækker salat til aftensmaden... og i øjeblikket er det spidskål, der hitter hos os :-D Salaten kan holde sig i 2-3 dage, så lav endelig en stor portion... du kan altid tilføje en håndfuld rosiner på andendagen for variation.
Spidskålssalat
til 4 personer:
Et ½ spidskål
2 gulerødder
En ½ rød eller grøn peberfrugt
1½ dl cremefraiche 18%
1-2 tsk. saft fra øko-citron
Snit kålen fint... og læg den i iskoldt vand i ca. 30 minutter
Skræl gulerødderne... og skær dem i halve mønter
Fjern frøene fra peberfrugten (og gem dem)... og skær den i tern
Rør cremefraichen med citronsaft... og smag til med salt
Knug vandet fra kålen... og vend alle ingredienserne sammen. Hold evt. lidt af dressingen tilbage, så du undgår salaten kommer til at "sejle" i dressing.
Selvfølgelig kan du servere dressing ved siden af, men så er det min erfaring, der skal beregnes en hel del mere.
Tilsæt æblestykker, kapers eller rødløg, hvis du ønsker mere "spræl" i salaten.
Brug frøene fra peberen til gendyrk... let, sjovt og indbringende :-D
torsdag den 7. april 2016
Fyldte peberfrugter
Jeg er kommet i en stime af retro-mad. Hvem husker ikke de fyldte grønsager, da de først kom på mode?? Dog er jeg ikke så begejstret for udgaven, hvor der kommer rå fars i grønsagerne...
Fyldte peberfrugter:
Forskellig farvede peberfrugt i halve
300 g hakket oksekød (svin eller kylling kan bruges)
2 grofthakkede løg
1 peberfrugt i små tern
½-1 dl fløde
Salt og peber
Feta
Først... starter du med at forbage de halve peberfrugter i 8-10 minutter, hvis du foretrækker dem bløde. Jeg foretrækker fyldte grønsager halv-rå... lige med undtagelse af løg (og kartofler)
Svits det hakkede kød på en tør pande
Når kødet skiller... tilsættes løg og peber-tern
Hæld fløde på lidt af gangen... retten skal ikke "sejle", men blot bindes sammen
Smag til med salt og peber
Fyldt fyldet i peberfrugterne... der må godt være top på og sæt i en 200 grader forvarmet ovn i 30 minutter
Smuldr en anelse feta på toppen... og server :-D
tirsdag den 5. april 2016
Råkost salat - rødbede, gulerod og æble
Råkostsalat?? Er det efterhånden en anelse for 80'er agtigt ?? Enkelte husker måske, at jeg i februar efterspurgte salater og tips... og et af rådene var, at salaterne ikke måtte være dænget til i dressing. Et andet... at en salat højest måtte bestå af 3-4 ingredienser... så her er råkosten et fint eksempel.
Råkostsalat
til 2 personer:
2 gulerødder
1 rødbede
1 sødt æble
1 knivspids salt
Alle grønsagerne rives og blandes sammen... og smages til med salt.
Oprindelig sødede jeg råkosten med akaciehonning, hvilket slet ikke er nødvendigt, hvis der bruges æble.
Tilsæt iøvrigt rosiner eller tranebær for mere sødme.
fredag den 1. april 2016
Braiseret spinat med svinekød - Den gamle patinerede opskrift
Så skete det... langt om længe. Den gullige opskrift fra køleskabslågen, som har hængt der i mindst 5 år,
Desværre var det hørfrø... og ikke sesam jeg havde i skabet, så dem måtte vi drømme os til.
Skulle jeg sætte en enkelt lille fedtet finger på opskriften, så var den manglen på væde. 1-2 dl fløde eller bouillon ville have gjort underværker, for retten virkede en anelse "tør".
lørdag den 26. marts 2016
mandag den 21. marts 2016
Stenalderbrød med tranebær - den nemme måde
Jeg har virkelig længe haft lyst til, at forsøge mig med stenalderbrød. Syntes det ser så ualmindeligt lækkert ud... men på den anden side også dyrt, hvis jeg skulle købe samtlige kerner, frø og nødder... og det så skulle vise sig, det slet ikke var noget for mig. Jeg tog den nemme måde... købte en pose, der bare skulle tilsættes æg, olie og salt. Indlægget er ikke sponsoreret.
Nemmere kan det vist ikke gøres... men måske billigere i længden, nu hvor interessen er vakt :-D Efter mine smagsløg blev det virkeligt godt. Både blød, knasende og sødt.
Jeg er måske en lille smør-gris... hvilket både kolesteroltal og læge ikke lægger skjul på, at fortælle mig. Men hvor ufattelig det end lyder, er det slet ikke nødvendig på stenalderbrød... faktisk ville det være synd og skam.
Man må godt springe over, hvor gærdet er lavest... specielt hvis man finder et godt produkt, men ligger du inde med en opskrift på ligeså godt brød, der kan spises stort set uden noget... så ved du, hvor mit kommentarfelt befinder sig.
fredag den 11. marts 2016
Oksefarsbrød med rygeost
Skal du have oksefarsbrød i weekenden?? Så snyd ikke dig selv for en skøn smagsoplevelse. Tilsæt din opskrift 3-4 spsk. rygeost. Du kan smøre det på mellem to lag... eller røre det i farsen. Det er seriøst noget, der smager :-D
God weekend til alle
tirsdag den 8. marts 2016
Laksefrikadeller
Dybt i fryseren fandt jeg 3 laksestykker, jeg i et øjeblik af sindsforvirring åbenbart har syntes, var en brilliant ide at købe. Skal vi ikke bare slå fast... at fisk skal købes friske hos en fiskehandler. Undskyld til min fortrukne fiskebutik.
Laksestykkerne var de der stykvis vakuumpakkede nogen... som for længst havde
Ca. 8 stk. laksefrikadeller
300 g laks (altså 3 laksestykker uden skind)
½ hakket løg
1 æg
½ dl mælk
2-3 spsk. mel
1 finthakket forårsløg
½ tsk. salt
Peber
Start med at hakke fisk og løg semi-fint... en fin lille mini-hakker kan gøre det, men jeg tror nu også, at en god stavblender, kan tygge sig igennem
Tilsæt æg og mel... rør godt sammen
Spæd til med mælk, så farsen har en ikke alt for tør konsistens
Tilsæt forårsløg, salt og rigelig med friskværnet peber
Sæt farsen i klatter (de er umulige at forme) på en varm pande
Jeg stegte mine i baconfedt, men du kan sagtens bruge smør eller olie
Dellerne skal stege 3-4 minutter på hver side
Server laksefrikadellerne med kogte kartofler og kaperssovs... eller på et godt stykke rugbrød med remoulade.
søndag den 6. marts 2016
Pastatærte uden bund
Pastatærte uden bund er en nem pastaret, som selv børnene kan få succes med. Jeg vil dog opfordre til, at der bruges en pasta, der ikke er hul, så æggemassen lægger sig udenom istedet for indeni :-D
Pasta-tærte
til 4 personer (hvis den serveres med salat)
Kogt pasta evt. en rest fra forgående dage
1 gulerod
1-1½ rød snackpeber
1 løg
150-200 g bacon i tern
4 æg
2 dl cremefraiche
Ost i de mængder, der foretrækkes
Salt og peber
Steg bacontern sprøde på en pande... uden fedtstof
Skær gulerod og snackpeber i små tern
Hak løget groft og svits det kort på panden, når baconen er færdig
Forvarm ovnen til 200 grader
Bland pasta, grønsager og bacon... og hæld det i en smurt tærteform
Pisk æg og cremefraiche sammen med salt og peber... vær dog varsom med salt, når du bruger bacon
Fordel osten over tærten og hæld æggemassen på
Bages i 30 minutter... hvorefter den skal stå i 5 minutter, for at sætte sig
Noter:
Som så ofte før... kan der bruges grønsager efter smag.
Bacon kan udskiftes med kylling, en rest kotelet eller steak.
Æggemassen passer til en tærteform 26 i diameter.