Farmors opskrifter fra 1946

lørdag den 13. maj 2017

Min ”gamle” drømmekage fra Brovst


Psssst… jeg har eksperimenteret med sukker-reducering i min opskrift på drømmekage. Nogen ville måske ligefrem kalde det blasfemi, at pille ved en ældgammel formel… men når det kan lade sig gøre, uden det gør kagen ringere… så gør jeg det.

Og for det ikke skal være løgn… skal den på et senere tidspunkt afprøves med yderligere nedskæringer. Med risiko for drag over nakken… napper jeg en 1/3 af fyldet. For mit vedkommende… kan det altså godt blive FOR snasket.  

Skal du afprøve den??

Drømmekagen fra Brovst
Til 12 personer

Ingredienser:
250 g hvedemel
50 g smør
250 g sukker
3 æg
3 tsk. bagepulver
1 tsk. vanilje
2 dl sødmælk
   
Fyld:
125 g smør
100 g kokosmel
200 g brun farin
½ dl sødmælk
   
Fremgangsmåde:
Smørret smeltes i mælken og køles let af
Æg, vanilje og sukker piskes til en tyk masse 
Mel og bagepulver sigtes i æggene og blandes forsigtigt 
Mælk og fedstof vendes i, til massen er homogen
Hæld dejen i en 23 x 33 cm bradepande beklædt med bagepapir 
Bages på ovnens midterste rille i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 20 minutter. Tjek om den er bagt
Ingredienserne til fyldet smeltes sammen i den gryde, du allerede har svinet til 
Når kagen er bagt, fordeles fyldet ovenpå og bages ved 220 grader i 5 minutter. 

fredag den 12. maj 2017

Fnug-lette hvedeknopper



Hvor har jeg tit tænkt, det kunne være så fedt med en ovn, der kan dampe. Men når nu det ikke er en mulighed, så må der tages andre midler i brug… og det gik ud over en portion hvedeknopper.

Hvedeknopper
ca. 20 stk.

50 g gær
2,5 dl håndlunt vand
100 g blødt smør
3 dl sødmælk
2 æg
2 tsk salt
2 spsk sukker
2 tsk stødt kardemomme
ca. 1 kg hvedemel

Rør gæren ud i vandet
Tilsæt de øvrige ingredienser… men hold lidt af melet tilbage
Rør dejen godt sammen
Som altid… dejen må hellere være let klistret fremfor tør, som giver kedelige tunge boller
Lad dejen hæve i 30 minutter under klæde


Del og form dejen i 20 boller, der stilles i en bradepande


Herefter sættes en bradepande eller ildfast fad i bunden af den slukkede ovn... hvori der hældes et par liter kogende vand
Knopperne sættes i ovnen og får lov at hæve i 1 time... 


Jeg penslede knopperne med mælk og bagte dem i 15 minutter i en 200 grader varm ovn...


Toppen var alt for porøs, så mine smukke boller punkterede og kom til at ligne et månelandskab... men det gjorde nu ikke noget på smagen heldigvis. Måske jeg skulle have ladet dem stå i ovnen, mens jeg varmede den op. Måske jeg skulle have undladet at pensle dem, måske, måske, måske...


Fnug-lette... jeg lyver ikke. Og selvom traditionen byder, at knopperne skal ristes, kunne 10 vilde heste ikke få mig til at "ødelægge" mine nybagte knopper.


Serveret med tandsmør og pålæg er det vist en ny tradition der er kommet for at blive hos os. Psssst faktisk har jeg aldrig kunnet udstå hverken hveder, krydderboller eller fødselsdagsboller... men bager jeg dem selv, er det en helt anden sag.

Iøvrigt... hvedeknopperne kan du jo variere efter smag. Skift kardemomme ud med kanel eller vanilje... eller, eller, eller...

lørdag den 29. april 2017

En dag på job

Normalt foregår min dag på jobbet i et hæsblæsende tempo... men forleden var jeg alene på skansen, da der kun var et enkelt kursus, der skulle servicers, så jeg tog mig tiden til at tage lidt billeder... omend kvaliteten ikke er den bedste, så meget tid havde jeg heller ikke.

Jeg arbejder i en skolekantine ud af tre... hvor vi dog overlapper, hvis det er muligt. En normal dag starter med, jeg møder ind 6.30... sætter kaffe over, tjekker personale kaffeautomat, gør ost, smør og marmelade klar til kaffevogne... og bager boller. Samt tager den sidste opvask fra dagen før.



Inden klokken 8 hvor biksen åbner, skulle jeg gerne have nået at stege bacon og kogt/pillet æg... og evt. lavet karry klar til dressing...



Fra klokken 8... er vi to der deles om kassebetjeningen, indtil vi lukker, samtidig med vi står for hver vores. Min afdeling er håndmadder og sandwich. I øjeblikke smører jeg også til en af de andre afdelinger... så det bliver små 42 stk. håndmadder.



Ca. 9.30... går sandwich-helvedet igang. Jeg smører... på en god dag uden ekstra bestillinger 65 stk. Der skal afbages flütes, skæres grønt, blandes dressing og fundet fyld. Flütesene skæres i tre... og pakkes i poser.





Klokken 11 skal jeg være færdig med sandwichene...  for der skal jeg sætte salatbuffeten på bordet. Det tager små 20 minutter. Salaten, varme retter og frokostanretninger står min chef for.



Når tiden er til det... skiftes vi til at bage kage. Normalt til 108 personer af gangen, når det "bare" er bradepandekager.

12.15 er det værste ryk forbi ved kassen... så der skal jeg have lavet dej til koldhævede boller til dagen efter. Hvis det er muligt, laver jeg til 2 dage... men det er ikke altid pladsen på køl er til det.



En "lille klat" dej... som giver små 50 boller...



Når det så er overstået... står den på daglig rengøring, oprydning, opvask, opfyldning, optælling af kasse og varebestilling... samt tjek af de næste dages bestillinger. 

Nu må jeg heller ikke glemme... vi har to pauser + at jeg kun har ca. 15 minutters overarbejde næsten hver dag. Der er nogen, der siger... at arbejde er løn i sig selv. Jeg er ialtfald ikke flov, når jeg hæver min... 


søndag den 23. april 2017

Traume-dag i køkkenet

Når man sådan fiser rundt på nettet og søger inspiration, fordi man har tiden til at være kreativ... kan man meget nemt forledes til at tro, at alting er super nemt. Der findes et utal af mad-blogs, der er sat rigtigt flot op... men det er sjældent, der er indlæg om kikset mad... "come on"... vi ved jo godt, at ind imellem...



Jeg starter lige med at sløre min identitet, så I ikke forbinder mig med Mini-hakkeren... det er så samtidig også et udtryk for, hvordan jeg havde det sidst på dagen. Jeg gik ikke sulten i seng... men meget misfornøjet. 



Det startede ellers flot med, at jeg havde fundet en øko-kylling med gult mærke. Nu skulle det prøves, om den vitterlig var/er så meget bedre end dem, jeg normalt køber. Jeg følte, jeg stod med det pureste guld i hænderne.



Dyret blev anbragt i min nye bradepande på tilhørrende rist... penslet med en ret god marinade og i "Butterfly - stil". Så gav jeg den 5 timer på 100 grader, for det har jeg før haft held med, med en and.

DUMT VALG!!! For det første... kyllingen sad selvfølgelig fast i risten, ja... den var nærmest gledet ned mellem ribberne, så jeg måtte flå den derfra, men ikke nok med det... ihh guder hvor var den tør.



Kartoflerne på trods af økologi... jeg mangler ord... mit lille mad-hjerte stortudede. Hvide kartofler fik vi... som i mælkehvide, melede og fuldstændig smagsløse... tror kun de egner sig til kartoffelsuppe.

Sovsen... suk!! Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har lavet sovs med klumper... men da jeg jævnede den, lignede den, jeg ved ikke hvad... tyk suppe med mini-melboller. Hulk!! Den måtte gennem en si. Smagen var dog ok.



Tomatsalaten magtede jeg ikke lave på normal vis... det blev bare kylet op i en skål direkte fra pose og bakke... så undgik jeg at ødelægge den.



Der kom dog mad på bordet... men ærgelserne oversteg vist smagen. Nu tror du nok, det slutter her? Men næhhh nej... for samtidig havde jeg gang i en kage. Den skulle ende med at blive det fineste smukke marmor-lignende vidunder...





Så langt så godt... det så meget lovende ud. Så da kagen var afkølet... lagde jeg glasur på.



Ventede tålmodigt... for så at erfare, at det ønskede resultat blev en øje-bæ... men smagen fejlede ingenting. "Det er jo bare en kage" sagde Brian, da jeg surmulende sparkede i jorden og brokkede mig højlydt. Hmprff...



Suk!! Nej det er altså ikke altid nemt... at være mad-nørd.