Farmors opskrifter fra 1946

søndag den 23. april 2017

Fuldkornsboller


20 stk.

50 g gær
7 dl (håndvarmt) vand
1 dl olie
800 g fuldkornshvedemel
200 g hvedemel
3 tsk. salt 
2 spsk. sukker
1 æg til pensling
… evt. lidt mel når der æltes

Opløs gæren i vandet
Tilsæt de øvrige ingredienser
Kør dejen på røremaskine ved middel hastighed i små 10 minutter
Dejen er en smule klistret, men det skal den være. Tilsæt evt. lidt mere mel, hvis den er FOR klistret
Læg til hævning under klæde i 30 minutter
Del dejen i 20 stykker 
Form og læg på en bageplade med bagepapir
Opvarm ovnen til 200 grader
Lad bollerne efterhæve i 30 minutter
Pensel bollerne med æg
Sæt bollerne i ovnen i ca. 15 minutter
Lad dem afkøle på rist… og angrib bevæbnet med pålæg eller stærk ost

onsdag den 19. april 2017

"Påskeæg" - når det lykkedes


Jeg har ikke tal på, hvor mange "mad-videoer" jeg har forsøgt at følge... og da slet ikke ikke hvor mange, der er endt, som et eller andet totalt ubrugeligt "makværk" under høje eder og forbandelser. Men... når det så lykkedes, så godt som "påskeægget", så fortjener det helt sikkert at blive foreviget. Pssst... det gør selvfølgelig heller ikke noget, at et af billederne jeg fik taget, er et af de bedre. Mon ikke en ny påsketradition er født her på matriklen?? Det tror jeg :-) 

Der skal bruges:


Fødselsdags-balloner... farven har ingen betydning (her skulle der så være en grinende smiley). Jeg aner ikke, om der findes balloner, der har "Kniv og gaffel" - mærke... eller er økologiske, men en god omgang under den varme hane og en aftørring... så var jeg godt tilfreds. 

Og så skal du bruge en god mørk chokolade... smeltet over vandbad eller i mikroen. Temperering er et længere kapitel, jeg dog ikke vil komme ind på her... men når chokoladen igen er blevet så kold, at du kan stikke en finger i den, uden at skrige, som et vildt dyr... så er den klar til, at du kan dreje ballonerne rundt i den... og bagefter sætte dem på et stykke bagepapir. 


Mens chokoladen stivner, går du i krig med "æggehviden". Her skal du vælge en hvid en af slagsen. Jeg valgte en let vanilje mousse, for så kunne jeg samtidig få lov til at lege lidt med husblas igen. Moussen kom jeg i en sprøjtepose... og lagde på køl. Her behøves ingen tyl.


Så er det ellers bare, at vente med tålmodighed... selvom det kan være svært. Moussen har du selvfølgelig prøvesmagt op til adskillige gange... og lige en ekstra gang mere, for at være helt sikker på, at den er god... at konsistens er lækker blød og ikke for gelé-agtig. Her skal jeg måske lige indskyde, at du ikke behøver være fedet med vaniljestangen... det sorte guld minder jo bare forbløffende godt om peber. 

Nå men... pludselig var der gået en time. Og mine "æggeskaller" var klar... hvis du virkelig ikke kan vente så lang tid, så tag fryseren i brug. Så vil jeg skyde på, det tager 15-20 minutter... men så kan du selvfølgelig ikke gå i mellemtiden og sukke højlydt begejstret over synet af dine små pragteksemplarer.


Jeg klippede et lille bitte hul tæt på "snøvsen", så luften lige nøjagtig kunne sive ud... jeg var bange for, et ordentligt brag ville ødelægge skallerne. Kønne blev de måske ikke... men se så bare med "æggehvide" og "blomme"...


Blommen... en lille skefuld lækker abrikosmarmelade. Den kan du evt. tilsætte lidt vaniljekorn for syns skyld.

Et rigtigt hyggeligt lille påske-projekt, som afgjort skal laves igen... og så vil jeg da blæse højt og flot på, om det er påske eller ej :-D 


torsdag den 13. april 2017

Chokoladekage med nougat-skum


Af bitter erfaring har jeg lært, det er godt at afprøve en opskrift, INDEN jeg får gæster. Det gælder både dem, jeg finder på nettet… og mine egne, jeg går og ”dimser” rundt med.

Det er ikke så få opskrifter gennem tiden, der er endt, som sammenkrøllede kugler i hjørnet af køkkenet under højlydte eder og forbandelser… og med mig siddende hysterisk og sur tilbage.
Når det sker… overvejer jeg i en periode, om det er det værd? Om jeg ikke bare skal købe mig fra det? Smide alt mit køkkengrej ud… og servere færdigprodukter? Men… HALLOOO… det er der da ingen sport i. Vel?

Så velkommen til: Chokoladekage med nougat-skum

Kagen er nem at lave. Har en fyldig smag af kakao… og er IKKE hvinende sød. Jeg ville have brugt nougat ganache som topping, men under tidspres blev valget nougat-skum, hvilket absolut ikke gjorde kage oplevelsen ringere.

Til 8-10 personer:

2 æg
1 dl olie
2½ dl appelsinsaft
175 g sukker
200g hvedemel
50 g kakao
1 tsk. natron

Bland de våde ingredienser og pisk dem godt sammen med sukker

Sigt (for at undgå klumper i kagen) de tørre ingredienser i den våde masse… og vend forsigtig dejen sammen. Der skal kun lige nøjagtigt ”rodes” med massen, indtil den er blevet til kagedej og der ikke ligger klumper af tørre ingredienser, de gør nemlig ikke noget godt for kagen

Læg bagepapir i en 23 x 14 cm bageform og bag i en 175 grader varm ovn (uden varmluft) i 50 minutter. Du kan dog med fordel tjekke kagen med jævne mellemrum efter 40 minutter… med en strikkepind. Hænger der dej ved… skal kagen have lidt længere tid.

Når kagen er afkølet… faktisk har den allerbedst af, at stå i et døgn, pyntes den med nougat-skum.

Til det skal du bruge:

50g nougat… som du hurtigt zapper let flydende i mikroen… her snakker vi ”Tænd – sluk” på max et par gange.

Nougaten pisker du til skum med 2 dl fløde. Igen… vær varsom, så det ikke ender som ”smør”.

Pynt kagen… og angrib!!

torsdag den 26. januar 2017

Find mig på facebook

Det er vist ingen hemmelighed, at jeg er kørt helt fast... når det gælder om at blogge😔jeg interesser mig dog stadig for mad, det foregår bare på facebook.

Har du lyst... kan du jo kigge forbi 😄


torsdag den 22. december 2016

Årets favorit med rødkål


Jeg har slet ingen ide om hvor mange gange, vi har fået denne rødkålsalat i december måned... men det er ikke så få :-D Og den fortjener helt sikkert en plads på bloggen.



Salaten har en lækker "spids" smag... og er allerbedst på 2 - 3 dagen. Dog kan den laves på dagen, men så skal rødkålen blancheres.

Til 2 - 3 personer:

1/4 snittet rødkål
1½ spsk. hakket høvlet* peberrod
1½ spsk. hakket kapers
2 spsk. hakket rødbede... evt. lidt af lagen
1½ spsk. god mayonaise
2½ spsk. cremefraiche
Salt og peber

Alt røres sammen og stilles på køl :-D

*Det er vigtigt at det er den høvlede peberrod der bruges... den revne er alt for skarp i smagen.