Farmors opskrifter fra 1946

onsdag den 22. januar 2014

Solgule altan-hævede skrub-af boller


Min kære bror og svigerinde bliver 100 år på lørdag :-D Og iihh hvor skal der festes igennem. Først er jeg dog liiiige kommet til at love, jeg vil stå for bollerne til natmaden, som skal bages umiddelbart før de skal serveres, så hele forsamlingshuset dufter af friskbagte boller. Vi bliver "kun" 40, der skal fodres af :-D

30 stk. (som selvfølgelig skal x'es op)
1 pakke gær
1 liter vand
3 håndfulde kerner
1½ spsk. salt
1 godt drys gurkemeje
ca. 1600g mel
Og... i dette tilfælde brugte jeg græskarkerner til toppen, men på lørdag bliver det cous cous... det sviner knap så meget, for det hænger bedre ved.

Ælt alle ingredienserne sammen til en let klistret masse... og smid dejen i en sprøjtet/smurt skål, fad eller klodskasse, hvor dejen har plads til at hæve til det dobbelte.


Dejen satte jeg ud på altanen, for graderne lå omkring frysepunktet. 1 lille døgn senere var dejen hævet til dobbelt størrelse.


Drys bordet med mel og vend dejen forsigtigt ud...


Bollerne skal ikke formes, blot skæres ud i firkanter. Dette gøres nemmest med en bred murerspartel, som selvfølgelig ikke har været brugt :-D


Dyp bollerne i valgte toppings, inden de kommes på bageplader.
Forvarm ovnen til 180 grader... i bunden placeres et f.eks. tærtefad fyldt med vand.
Bag bollerne i 20 minutter.2 kommentarer:

 1. På tysk siger man "At love er ærligt, holde besværligt!" Heldigvis er der mennesker, man gerne vil gøre en ekstra indsats for :-)
  Det er strengt forbudt at putte madvarer i en klodskasse eller at stikke dejskålen eller en plade med brød i en indkøbs-plastikpose.
  God fest!
  Elsebeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elsebeth

   Vi er næsten enige... indkøbs-plastposen. "No-go"... klodskassen med glas/gaffel mærket, er hverken "dårligere eller bedre" end de små bøtter, vi alle gemmer fra sky, kartoffelsalat o.s.v. Men du har ret... Glas og gaffel-mærket betyder ikke, at produktet er godkendt af myndighederne, men at importøren eller producenten har vurderet, at emballagen eller produktet er egnet til fødevarer og opfylder lovgivningen.

   Når det så er sagt... samtlige kokke, jeg har arbejdet for, har brugt de store kasser til koldhævet dej, salater og div.

   - Pia


   Slet