Farmors opskrifter fra 1946

mandag den 26. oktober 2015

Saftigt farsbrød og cremet champignonsovs


Jeg er rigtig meget til mad, der er nemt at gå til. Noget der mere eller mindre passer sig selv, smager som en million... og er billigt :-D Maden behøver ikke nødvendigvis være af den sunde fedtfattige slags, selvom det normalt er det, vi til daglig forsøger følge. Flødesovs kommer sjældent på bordet... men når det gør, går jeg "all in" :-D Og modtager kærlighedserklæringer fra Brian i helt stor stil... tihi. 

Nå... men vi starter med farsbrødet. Favoritten er klart svinefars evt. halv kalv. Oftest syntes jeg, at farsbrød med oksefars bliver en anelse tørt, desuden er jeg opvokset med svinekød, hvor oksekød sjældent kom på bordet. 

400 g svinefars (evt. halvt hakket kalv)
3 dl grønsager (blandet bønner, gulerod, ærter og majs)
1 finthakket løg
Friskkværnet peber
2 æg
3 spsk. mel
1 sjat vand
1-1½ tsk. salt
... og 1 pakke bacon i skiver

Bland farsen med grønsager, løg og rigeligt friskkværnet peber
Tilsæt æg og rør godt sammen
Hæld melet i... og tilsæt vand indtil konsistensen er som til frikadeller
Slut af med salt og stil på køl i omkring 15 minutter
Form et farsbrød i et smut ildfast fad... og dæk med bacon
Stil fadet i en 200 grader forvarmet ovn i 50-60 minutter... eller til brødet har en kernetemperatur på 70 grader. Lad brødet hvile på køkkenbordet i 10 minutter (temperaturen vil nu stige med yderligere 5 grader)



Mens farsen hviler skrælles kartofler. Beregn 8 minutters kogetid og derefter 10 minutter uden varme.

Til champignonsovsen skal du bruge:
350 g rensede hvide champignon i smalle både
1 lille finthakket løg
1 tsk. smør
... og fløde :-D Ca. 1/4 liter


Når farsbrødet er i ovnen, starter du på champignonsovsen
Svits løg klare i smør
Tilsæt champignon og lad dem stege med
Når de har taget farve og er svundet ind til halv størrelse, skrues varmen ned på minimum
Tilsæt fløden og lad den simre ind under jævnlig omrøring
Sovsen skal ikke jævnes, så du bestemmer selv tykkelsen
Bliver den for tyk... tilsæt lidt kogevand fra kartoflerne
Smag til med salt


Note: Retten er forholdsvis tung, så server den med en let salat. Der vil være mere end rigeligt til 4 personer... eller nem mad de næste dage. Husk dog... flødesovs aldrig er velegnet til microovnen.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar