Farmors opskrifter fra 1946

tirsdag den 31. juli 2012

Fisk og fritter

Hvad har fisk og fritter tilfælles?? Det skal jeg sige dig Bønnerup havn J Vi har igen været i Fiskebutikken Møllesten, min favorit fiskebutik som jeg har skrevet om før . Deres udvalg er kæmpestort. Det er frisk og der bliver hele tiden fyldt op med friske varer og masser af is.

At jeg så slet ikke havde spekuleret i sommerferie… det var dumt L Priserne havde lige fået et ordentligt hak opad, som selvfølgelig er forståeligt, men det havde afgjort ikke afskrækket de handlende. Den butik har altid kunder… og man går ikke forgæves. 361 åbningsdage om året, det er fornemt.

1071g rødspættefileter (10 stk.)
361g tunsteaks (2 stk.)
886g havbars (6 stk.)
Og ikke mindre en 50 hele makrel

Pris 440,-

Så tænker den opmærksomme læser nok: ”Hvad fanden skal hun med 50 hele makrel?” J Men det skal jeg heller ikke… jeg tog ti af dem, som skal grilles i kolonihaven , resten fik kæresten. Nu er det så nok her, jeg bliver blacklistet som Stop Spild Af Mad – tilhænger. Men modtaget med stående applaus fra dedikerede geddefiskere J At jeg så aldrig helt har forstået, hvorfor man fanger en stor gedde… måler og vejer den, kysser den og sætter den ud igen, når der selvfølgelig er taget x antal billeder?? Men nu er der jo også så meget, kvinder ikke forstår J

Inden vi tog fra Bønnerup med vores fyldte termokasse, smuttede vi forbi Havnegrillen. Ja, vi var vist sultne for sjov J Men da jeg så deres fritter, var jeg fuldstændig solgt… hvis man kan blive det over fritter. De så virkelig lækre og indbydende ud… så en stor til deling til os. Hold nu op… jeg har aldrig nogensinde fået fritter, der var så gode. Perfekt farve, enorm størrelse, lækre sprøde udenpå, perfekt bløde inden i… men smagen… den kan slet ikke beskrives. De var såå gode J Læg lige mærke til størrelsen, du kan sammenligne med gaflerne…

Alt er åbenbart stort i den grill… J Ret sjov skilt, jeg bare måtte have et billede af.

mandag den 30. juli 2012

En snak om… squash


Endelig er de her… mine små nuttede 8-ball squash J Ok… det kan da godt være de hedder courgette eller zucchini, men det kan jeg aldrig stave til, desuden er forskellen ens.

En ting der er vigtigt at vide om squash er, at smager den bitter, skal den smides ud. Den kan da indeholde et giftigt bitterstof, der hedder cucurbitacin, hvilket både giver kvalme, mavesmerter, opkastninger og diarré. Så inden du kaster dig ud i gastronomiske retter… smag på squashen. Nu skal jeg selvfølgelig heller ikke male fanden på væggen… det sker heldigvis sjældent. Og jeg har da heldigvis ikke selv oplevet det.

Oftest fylder jeg squashen. Det er i øvrigt første år vi har de runde i kolonihaven… så selvfølgelig skulle de første bruges på den måde… de er da nuttede J

Men også syltede squash er lækkert. Har du en ide til, hvad jeg skal bruge dem til udover, så sig til… for der er ingen tvivl om, at vi snart kommer til at drukne i squash J

Kommende opskrifter med squash, kan du finde her

søndag den 29. juli 2012

Twin food


Twin-food er skrevet af et hold tvillinger Christine og Laura. De får deres inspiration til mad fra restauranten, hvor de arbejder, gennem madblade, restaurantbesøg og andre madblogs… det + at de så samtidig tager de mest fantastiske billeder, har gjort, at jeg er solgt J

At man kan tage et så flot billede af noget så ”simpel”, som en wraps er jeg vildt duperet over…

Jeg kunne fortsætte i det uendelige med at sætte deres billeder ind, jeg savler over… men jeg vil kun opfordre til, at du slå et smut forbi deres blog J Selvom billederne ligner en million, er det oftest nem mad, hvor vi alle kan være med.

Med få ord… en lækker opbygget blog, flotte billeder, spændende mad… og ikke mindst søde piger.  

Alle billeder er lånt fra Twin food

fredag den 27. juli 2012

En snak om… rødbeder


Vi kender dem alle… glassene i supermarkedet, vi lige i en hurtig håndevending smider i kurven, så de lander ved siden af Stryhns den bedste og en pakke oksefars. Det er oftest på de dage, hvor kreativitetsgenet er en by i Zimbabwe. Ingen kan vel helt sige sig fri for, at have snuppet den nemme udvej? Når det så er sagt… så er der milevid forskel på ”købe” syltede rødbeder og hjemmelavede. Faktisk burde der stå en advarsel på glassene: ”Køb mig ikke, du kommer til at fortryde det” J

Som før fortalt, er jeg den heldige ejer af en kolonihave og i år har vi sået runde rødbeder for første gang. De kunne jo være åhh så yndige J men allerede nu, må jeg tilstå… at når det kommer til syltning senere på året, kommer jeg til at bande dem langt væk. Her er de aflange klart at foretrække… men tilbage til de runde.

Jeg er så småt begyndt at tage af dem… og hold da helt op de smager. Oftest bager jeg dem hele i ovnen eller på grillen… med skind på, så de er møre, som kogte kartofler. Serveret med en cremefraiche 38% blandet med dild og persille… så kan ikke engang mine højtelskede kartofler slå dem. (Meeeen dem vil jeg nu heller ikke undvære)J

Rødbede tzatziki er også et forslag til, hvad man kan bruge rødbeder til. Min tzatziki er lavet med revet rå rødbede… og det er så nok ikke lige den, man skal starte med, hvis man vil have rødbede på menuplanen. Den får en karakteristisk smag af… ”jord”. Det er en enten-eller smag… jeg er selv ret vild med den J

Formålet med dette indlæg er, at jeg rigtig gerne vil have udvidet min horisont med hensyn til rødbeder… og samtidig slå et slag for, at vi går amok i årstidens grønsager. Det er nu, de smager bedst…

Skulle jeg nævne en enkelt lille bivirkning ved at spise rødbeder, så er det, at der kommer ekstra kulør på din hverdag… i form af lilla urin. J hæ hæ…

Hvad bruger du rødbeder til??

Kommende opskrifter med rødbeder, kan du finde her  J

torsdag den 26. juli 2012

Blomkålssuppe med dild/persille olie og store tigerrejer


Er årstiden ikke til cremet suppe? Nå… men det var det, jeg havde lyst til J
Start med at afskal de store tigerrejer… og fjern tarmen. Nemmest er selvfølgelig, hvis den er fyldt med l***, men den var nu også nem at finde på de to, der ikke var. Om det er nødvendigt, det ved jeg ikke… men jeg kan ikke ha’ det. Tilberedning og opskriften på marinaden finder du her Sæt på køl mindst en time… vend ind imellem.


Så det tid til dild/persille olien. Brug lige dele dild og persille… kør dem godt sammen med olie i en mini-hakker eller brug en stavblender… smag til med salt. Den kan tage overraskende meget… på køl med den.


Suppen tager ingen tid at lave… og ingredienserne er få.
Til 1 person:
½ blomkål i små buketter
1 hvidt løg i tern
1 spsk. olie
3-4 dl vand
½ fiske bouillonterning
½ dl piskefløde
Og salt  

Steg løgene klare i olien… de må endelig ikke få farve og tilsæt blomkålen, som bare lige skal vendes rundt et par gange eller tre.
Tilsæt vand og bouillonterning… vandet skal kun lige akkurat dække og lad det simre i 30 minutter.
Blend suppen glat, tilsæt fløde og lad den koge op igen… her skal der røres hele tiden, da den ellers godt kan sætte sig i bunden, så suppen derved bliver brunlig… og det har vi ikke lyst til J Smag til med salt.
Server den brandvarme suppe med dråber af dild/persille olien og de tilberedte tigerrejer.


Note: Suppen var virkelig virkelig lækker, tilpas cremet med en blid smag af blomkål… den grønne olie og de få dråber af den stærke marinade fra tigerrejerne, der hængte ved… fuldendte klart suppen J


onsdag den 25. juli 2012

Kom hjem far


Far er taget på Djævleøen for at fiske... jeg savner ham... så nu udnytter jeg muligheden.
Kan du finde mig mellem fiske remedier?

tirsdag den 24. juli 2012

Syltede agurker


At sylte agurker kræver ikke ligefrem en længerevarende uddannelse, det eneste der kræver tid er, at finde lige nøjagtig den lage, der får dine smagsløg til at ringe. Normalt ville jeg have lavet en meget mere syrlig en af slagsen… men brok fra værtinder, der har fået dem i gave, eller dele af familien der bare ikke selv gider sylte, fik mig til at søge andre græsgange, for vi får vitterligt så mange, at vi ikke selv kan spise dem.

Og så er der lige det med eddiken. Jeg har altid valgt den brune… det gjorde moar og det gør kæresten, men det irriterer mig, at agurkerne ikke holder den flotte grønne farve, de har, hvis man køber dem. Så denne gang har jeg brugt klar lagereddike… ved du i øvrigt, hvad forskellen er? Nå ikke… klar eddike er uden tilsætninger… den brune er farvet med karamel og tilsat salt… og til de øko-bevidste, sådan en eddike findes også J Nu er det så spændende, om eddiken har indflydelse på farven af mine agurker.

Nå… men det var de der syltede agurker, jeg kom fra

4 agurker snittes i tynde skiver, drysses med 2 tsk. salt… vendes af og til de næste 1-1½ time, inden de hældes i en si, så alt overskydende væske kan løbe fra. Det tager godt og vel ca. ½ time.

Så hældes 4 dl sukker, 4 dl vand, 4 dl eddike, 4 laurbærblade, 10 enebær og en tsk. blandede peberkorn i en gryde og koges op… lad den endelig småkoge i små 10 minutter. Smag på lagen og tilsæt evt. flere smagsnuancer.

Imellem tiden skoldes 2-3 glas + låg med kogende vand tilsat en anelse atamon.


De afdryppede agurker lægges i glassene… og når lagen er afkølet en anelse, sies den og hældes over agurkerne. Inden da kan man vælge at tilsætte lagen atamon (moar + kæresten gør det… sååå det gør jeg også) læs på flasken. Skru lågene på med det samme… behøver ikke komme på køl, før åbnet. 

mandag den 23. juli 2012

Food wishes

Øverst på min favorit blog-liste ligger Food wishes skrevet af chef John. Du kan læse hans introduktion her .

Han lægger næsten daglig nye mad videoer ind. Videoer som er let forståelige, hvis man har et nogenlunde engelsk ordforråd… og hans form for humor, er absolut ikke spildt på mig J Tjek f.eks. denne  video om afrevne fingre. Den er grineren… J Og har du pizza-rester… er der tips til, hvordan du gør den lækker igen, Se her

Sådan kunne jeg fortsætte i det uendelige… men det gør jeg nu ikke J Slå selv et smut forbi bloggen og har du et ønske om en opskrift, kan du være en af de heldige, der får sit ønske opfyldt.

søndag den 22. juli 2012

Benløse grisebasser


Vil du have kød? Så skal du få det J på den simrende mormoragtige måde…  

Nogen ville nok kalde det overdreven brug af svinekød… her hedder det tøm køleskabet J

Og hvad var der så lige i køleskabet? Der var 4 tynde svinebryst i skiver, lidt røget spæk og en anelse svin/kalv fars + en slat fløde.

Benløse fugle… eller burde de hedde benløse grisebasser?? J

Svinebrystet fik fjernet sværen og blev bankede tynde… krydret rigeligt med friskkværnet peber og groft salt.

Ovenpå en stribe røget spæk… rullet indeni en spsk. fars. Farsrullen rulles så ind i svinebrystet… og det hele holdes sammen af husholdningsgarn.

Brun rullerne godt af i smør og tilsæt ca. ½ liter vand. Lad rullerne simre i 40-50 minutter. Vend med jævne mellemrum.

Imellem tiden kan du så vælge at skrabe de nye kartofler… hvilket for det første er virkeligt synd og desuden er spild af tid, de smager jo forrygende p.t. Sæt dem over, så det passer sammen med grisebasserne.

Når rullerene er møre, tages de op af gryden… væsken koges lidt ind, inden der tilføjes en slat fløde… kog op og jævn med maizena. Juster farven med kulør og smag til med salt… Læg rullerne i sovsen og så er der klar til servering J Server syltede agurker eller rødbeder til…

”Ooohhh my god” var kærestens kommentar under hele måltidet J

torsdag den 19. juli 2012

En enkelt lille solstråle


Det var hvad, der var i går… så som flere gange før , tog vi på Niels Ebbesens spisehus og fik frokost. Denne gang stod valget på: ”Frokostplatte m/røget laks, hønsesalat, oksemørbrad og ost. Hertil brød og smør. 129,-” Og selvfølgelig fadbamser J
Røget laks og rejer med kaviar og springere af citron og agurk

Lækker hjemmelavet hønsesalat med et drys af ananas og sprøde baconskiver

Oksemørbrad på en bund af bagte rodfrugter… Var det nu også oksemørbrad??

Roquefort og brie?? med oliven, tørret frugt og ananaskirsebær

Dertil brød

Platten var virkelig lækker og frisk… men jeg kunne godt have brugt en eller anden form for dressing til laksen. Osten… havde den helt rigtige temperatur og smeltede i munden. Jeg spurgte efter navnet på brien??... fik det og glemte det igen L øv. Heldigvis Desværre kan kæresten ikke lide mug/skimmeloste, men så var der mere tilbage til mig. Billedet er taget til ære for fotografen… bare han nu ikke begynder at tude...

Det blæste godt nok en anelse, men vi valgte at sidde ude… for det første, så koldt var der heller ikke. For det andet, vi er begge rygere… desuden kunne vi more os over den velnærede gråspurv. Den er da sød…

En rigtig lækker frokost, som garanteret kommer på menuen igen…

onsdag den 18. juli 2012

Boller med soltørrede tomater og basilikum


Da vejret ikke ligefrem opfordrer til udendørsaktivitet, hev jeg kenwooden og mini-hakkeren ud af køkkenskabet.

I køleskabet fandt jeg en slat ymer… hvorfor den i sin tid blev købt, aner jeg ikke… det må være kæresten J og et næsten fyldt glas med soltørrede tomater i olie. Det skulle i alt fald bruges, for jeg har fået en ny favorit men tager jeg ikke meget fej, har jeg gudhjælpemig også et glas stående i kolonihaven ... og en ½ pakke gær.

Ved tørprodukterne stod en ½ pose rugmel, som jeg længe har ignoreret… men nu er jeg omvendt, så rugmel kommer atter på indkøbslisten. Jeg skulle åbenbart bare lære, at bruge det rigtige forhold J

Og så er der lige vindueskarmen… min basilikum som trængte til at blive studset.

Jeg smøgede ærmerne op og gik i gang… nybagte boller i stor Stop Spild Af Mad stil:

25g gær
2 dl håndvarmt vand
2 dl ymer
150g rugmel
400g hvedemel
1 tsk. sukker
2 tsk. salt
75g soltørrede tomater i olie + 2 spsk. olie
1 stor håndfuld frisk basilikum

Oplæs gæren i vandet og hak soltørrede tomater og basilikum groft

Hæld ymer, rugmel, salt og sukker i gærvandet og rør godt sammen

Tilsæt tomat/basilikum blandingen + 2. spsk. olie fra tomaterne og 2/3 af hvedemelet (tilføj den sidste 1/3 hvis det er nødvendigt)

Dejen skal ende med at blive smidig og glat at arbejde med

Lad dejen hæve lunt under et klæde i 1 time

Form den til boller, som trykkes let flade og pensles med mere olie fra de soltørrede tomater, nu skal de igen hæve en time…

Pensel igen med olie og sæt dem i en 200 grader var ovn i 20-25 minutter

Lækre luftige boller med den mest tænderløbende duft J Kæresten var ikke i tvivl om, han boede på 3’ede sal, da han kom hjem…

Spis dem evt. med store solmodne tomater og pålæg… f.eks. kylling

Se evt. flere af mine opskrifter på boller her

mandag den 16. juli 2012

Mandens MADdag

Jeg har længe haft lyst til at skrive om en blog, jeg har stor fornøjelse af at læse. Den hedder Mandens MADdag og er skrevet af Olof Maximilian Pape. Lige præcist hvilket indlæg jeg først faldt for, kan jeg ikke huske… men han har haft mig hængende lige siden J

Specielt hans indlæg om madspild , hvor kan gør sig mange gode tanker og virkelig forsøger at gøre det rigtige, fanger mig… at se sit eget madspild på skrift, som han gør, må gøre underværker… en ting jeg har tænkt mig, jeg vil efterabe J

Men også indlæggene om den mad, han ofte må gætte sig til i kantinen, se her , er vildt underholdende… undskyld Olof J men det er det altså. Mit lille kantinedame hjerte græder store salte tårer på dine og dine kollegaers vegne.

Ydermere er der indlæg om alt mellem himmel og jord og bloggen er virkelig et kik værd. Skulle jeg sætte en enkelt lille finger på noget, jeg mangler på siden… så er det etiketter J De ville helt klart gøre det meget nemmere at finde rundt… Jeg ved godt, de er i bunden af hvert indlæg, men let tilgængelig liste ville ligge højt på min ønskeliste.

Note: Nu er der kommet etiketter på bloggen.

Alle billeder er lånt fra Mandens MADdag

søndag den 15. juli 2012

Kyllinge-nuggets på godt og ondt


Dette er mine kyllinge-nuggets J

4 kyllingebryster i en frostpose… og overhovedet ingen kreative ideer til aftensmad L Tankerne summede omkring favoritten , men vi har fået så meget spinat og soltørrede tomater på det sidste, at det ikke var en valgmulighed. Desuden… hvorfor pokker putter jeg også hele 4 bryster i en pose, når vi knap nok kan spise 2?? Men det er en helt anden sag…

Enden blev at jeg stegte to til tortillas ... Og stod så tilbage med de sidste. Hvorfor jeg kom til at tænke på Jamie Oliver… ved jeg ikke. Men kom i tanke om et program, hvor han forsøgte at omvende børn til at fravælge ”købe” nuggets, så valget blev kyllingenuggets a la Mini-hakkeren… eller burde jeg egentlig ikke bare kalde dem panerede kyllingestykker?? En ting ligger fast… jeg køber aldrig de fabriksfremstillede igen. Bvadr L For selvfølge skulle jeg efterfølgende lige på nettet og tjekke, hvordan de fremstilles, kig her det er virkeligt for ulækkert og en frygtelig øjenåbner…

Og når nu det er så nemt, selv at lave dem… og sikkert også meget billigere… for ikke nævne mindre sundhedsfarlige, så er det da det, man skal. Vend kyllingestykker i krydret mel, dyp dem i sammenpisket æg… for derefter at give dem en omgang rasp. Vupti… en tur på panden, det er der ingen ben, skrog, skind, blod eller øjne i…

Hvad er dit værste fabriksfremstillede madprodukt??

lørdag den 14. juli 2012

Agurke-relish


Sæsonen er over os… og i kolonihaven kan det ikke vare længe, inden min plante for alvor begynder at spytte agurker ud. De skal jo bruges til noget, så de små celler på øverste etage skal lægges i blød, når man som jeg bare slet ikke kan gnave i en agurk. Den skal være tilberedt på en eller anden facon.

Og der var det, jeg kom til at tænke på den agurke-relish, pølsemanden med gavmild hånd lagde på hotteren i gamle dage. En irgrøn, stærk og syrlig en af slagsen J Min fik ikke den forventede farve, men smagen… helt i top J

2 fintrevne agurker
2 finthakkede rødløg
1 spsk. salt

Kom det hele i en skål og lad det trække i 10 minutter, inden det hældes i en fintmasket si til afdrypning i små 20-30 minutter. Pres så meget væde ud af agurk og løg som muligt.

½ dl eddike
½ dl vand
1 dl rørsukker

Koges op i en gryde til sukkeret er smeltet. Kog yderligere i et par minutter.

Tilsæt nu agurk og løg + ½ tsk. sambal oelek og rør godt rundt.

Rør 1½ spsk. maizena sammen med 2 spsk. vand og hæld i gryden… lad hele molevitten koge op og hæld relishen på atamon-skoldede glas… og sæt i køleskabet.

Så snart relishen er kold… er det bare at gå amok J

fredag den 13. juli 2012

Soltørrede tomater


… i olie med basilikum fra Deliccata.

Er indtil dato de bedste soltørrede tomater, jeg har købt. Førhen har jeg altid købt dem i glas, brugt olien til dressinger eller til at stege i, men det er en snasket affære, når de skal skæres i strimler. (Har stadig et glas stående)

Ja… der er en del E’er i, men indtil jeg finder en rigtig god opskrift… er det vejen frem for mig J

Klart en topscore…