lørdag den 20. maj 2017
Formandens appelsinfromage
Hvor er det dejligt med søde naboer... der banker på døren og forkæler os med skøn dessert. Jeg fik allenådigst lov til at få opskriften... så nu deler jeg den skønne appelsinfromage med Jer. Tro mig... den er absolut værd at prøve.
Giver 4-5 portioner
Ingredienser:
2 øko appelsiner
Revet skal fra ½ appelsin
½ øko citron
80 gr. flormelis
4 blade husblas
4 dl. Piskefløde
Fremgangsmåde:
Husblassen lægges i koldt vand. Husk at skille bladene fra hinanden
Riv skallen af en ½ appelsin
Pres appelsiner og citron
Bland saften med flormelis og appelsinskal. Start med at opløse flormelissen i en lille smule saft
Pisk fløden indtil den kan danne ”toppe”, når du løfter piskeriset. Pisker du for længe, deler fløden sig i 2 – smør og kærnemælk… og det ønsker du ikke
Knug vandet fra husblassen… og zapp den i mikroen med det vand, der hænger ved… her snakker vi et split-sekund, altså… tænd og sluk
Den smeltede og let afkølede husblas hældes i saften/flormelissen, i en tynd stråle under omrøring
Slå først 1/3 flødeskum hårdt ind i saften… og vend derefter resten forsigtig i
Stilles i køleskab et par timer, til den er stiv… men her kan du med fordel lige prøvesmage den. Lad nu være med at spise det hele…
Fromagen sprøjtes op i en appelsinskal, chokoladeskal eller serveringsskål… men du kan også bare servere den på den u-fancy måde
Pyntes med chokolade drys
Etiketter:
Desserter
tirsdag den 16. maj 2017
Rabarberkage med mandler
Med fare for at Mini-hakkeren kommer til at minde om det store Sønderjyske kaffebord... får du altså lige opskriften på en total lækker rabarberkage. Du kan spise den lun med vaniljeis eller cremefraiche... eller kold direkte fra køleskabet, som jeg foretrækker den. Allebedst er den faktisk efter et par dage på køl.
Rabarberkage
til 10 - 12 personer:
Ingredienser:
300 g rabarber
90 g mandler
100 g smør
1.5 dl sødmælk
2 æg
200 g sukker
3 spsk. vanilje
75 g kokosmel
175 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
Fremgangsmåde:
Vask og snit rabarberne fint
Hak mandlerne groft, du behøver ikke smutte dem
Smelt smørret i mælken i en gryde… og af køl
Pisk æg, sukker og vanilje skummende
Tilsæt æggemassen sigtet mel og bagepulver… og rør sammen
Hæld smør/mælken i dejen og bland til dejen er homogen
Vend til slut rabarber, kokosmel og mandler godt rundt i dejen
Dejen hældes i en 23 x 33 cm bradepande foret med bagepapir… og bages i en 200 grader forvarmet ovn i 20 – 30 minutter
lørdag den 13. maj 2017
Min ”gamle” drømmekage fra Brovst
Psssst… jeg har eksperimenteret med sukker-reducering i min opskrift på drømmekage. Nogen ville måske ligefrem kalde det blasfemi, at pille ved en ældgammel formel… men når det kan lade sig gøre, uden det gør kagen ringere… så gør jeg det.
Og for det ikke skal være løgn… skal den på et senere tidspunkt afprøves med yderligere nedskæringer. Med risiko for drag over nakken… napper jeg en 1/3 af fyldet. For mit vedkommende… kan det altså godt blive FOR snasket.
Skal du afprøve den??
Drømmekagen fra Brovst
Til 12 personer
Ingredienser:
250 g hvedemel
50 g smør
250 g sukker
3 æg
3 tsk. bagepulver
1 tsk. vanilje
2 dl sødmælk
Fyld:
125 g smør
100 g kokosmel
200 g brun farin
½ dl sødmælk
Fremgangsmåde:
Smørret smeltes i mælken og køles let af
Æg, vanilje og sukker piskes til en tyk masse
Mel og bagepulver sigtes i æggene og blandes forsigtigt
Mælk og fedstof vendes i, til massen er homogen
Hæld dejen i en 23 x 33 cm bradepande beklædt med bagepapir
Bages på ovnens midterste rille i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 20 minutter. Tjek om den er bagt
Ingredienserne til fyldet smeltes sammen i den gryde, du allerede har svinet til
Når kagen er bagt, fordeles fyldet ovenpå og bages ved 220 grader i 5 minutter.
Etiketter:
Kager
fredag den 12. maj 2017
Fnug-lette hvedeknopper
Hvor har jeg tit tænkt,
det kunne være så fedt med en ovn, der kan dampe. Men når nu det ikke er en
mulighed, så må der tages andre midler i brug… og det gik ud over en portion
hvedeknopper.
Hvedeknopper
ca. 20 stk.
50 g gær
2,5 dl håndlunt vand
100 g blødt smør
3 dl sødmælk
2 æg
2 tsk salt
2 spsk sukker
2 tsk stødt kardemomme
ca. 1 kg hvedemel
Rør gæren ud i vandet
Tilsæt de øvrige
ingredienser… men hold lidt af melet tilbage
Rør dejen godt sammen
Som altid… dejen må
hellere være let klistret fremfor tør, som giver kedelige tunge boller
Lad dejen hæve i 30
minutter under klæde
Del og form dejen i 20
boller, der stilles i en bradepande
Herefter sættes en bradepande eller ildfast fad i bunden af den slukkede ovn... hvori der hældes et par liter kogende vand
Knopperne sættes i ovnen og får lov at hæve i 1 time...
Jeg penslede knopperne med mælk og bagte dem i 15 minutter i en 200 grader varm ovn...
Toppen var alt for porøs, så mine smukke boller punkterede og kom til at ligne et månelandskab... men det gjorde nu ikke noget på smagen heldigvis. Måske jeg skulle have ladet dem stå i ovnen, mens jeg varmede den op. Måske jeg skulle have undladet at pensle dem, måske, måske, måske...
Fnug-lette... jeg lyver ikke. Og selvom traditionen byder, at knopperne skal ristes, kunne 10 vilde heste ikke få mig til at "ødelægge" mine nybagte knopper.
Serveret med tandsmør og pålæg er det vist en ny tradition der er kommet for at blive hos os. Psssst faktisk har jeg aldrig kunnet udstå hverken hveder, krydderboller eller fødselsdagsboller... men bager jeg dem selv, er det en helt anden sag.
Iøvrigt... hvedeknopperne kan du jo variere efter smag. Skift kardemomme ud med kanel eller vanilje... eller, eller, eller...
Etiketter:
Brød
mandag den 8. maj 2017
Abonner på:
Opslag (Atom)