Farmors opskrifter fra 1946

torsdag den 27. december 2012

Dejligt rugbrød med Tørsleffs tørret surdej


Når det handler om rugbrød, så er jeg stadig meget våd bag ørene. Jeg får nærmest små knopper ved tanken om, en voksende og boblende surdej på køkkenbordet… så jeg har prøvet mig frem med Tørsleffs tørrede surdej på brev (indlægget er IKKE sponsoreret). Resultatet… lækkert velsmagende hjemmebagt rugbrød.
På bagsiden af brevet står der en opskrift… den har jeg næsten fulgt, men her kommer min version:

Til 1 rugbrød

5½ dl lunt vand
20g gær
1 brev Tørsleffs tørret surdej
85g hørfrø
85g solsikkekerner
175g 5 korns blanding
270g rugmel
2 tsk. salt

Opløs gæren i det lune vand. Og tilsæt derefter alle de andre ingredienser
Kør dejen sammen i 10 minutter… og kom den i en smurt rugbrødsform
Lad dejen hæve på køkkenbordet i 2 timer
Sæt i oven ved 190 grader i 70 minutter
Vend brødet ud på bageristen og lad rugbrødet køle af 

Behøver jeg mon sige, det var frygtligt svært at vente?? Iskoldt smør og en skive god ost på en tyk humpel rugbrød… det slår alt. 





mandag den 24. december 2012

Glædelig jul

… til alle Jer J

Ønskes I af Mini-hakkeren

Mad i uge 51 2012

Mandag: Broken spaghetti "risotto"


Onsdag: Årets sidste grill-mad, som altid kylling og fritter

Torsdag: Hakke-dreng med bløde løg og pandesovs

Fredag: Tykstegsbøf med hasselback kartofler og 2 slags kryddersmør

Lørdag: Bryllup – julebuffet

Søndag:

fredag den 21. december 2012

Skinkeschnitzel med emmentaler og wok-sauce


I øjeblikket står der rigtig meget ost på menuen… ja ja ok, jeg har igen forkøbt mig i både parmesan og emmentaler J men ost er jo lækkert.

Schnitzlerne bankede jeg let flade med håndroden, krydrede med salt og peber, friske basilikumblade… og ikke mindst en god skive emmentaler, som fyldte halvdelen af kødet… og bukkede derefter kødet henover.

Jeg krydrede ydersiden, inden jeg hurtigt brunede dem af på en pande. Herefter røg de i ovnen i 15 minutter ved 180 grader.

Wok-saucen er oprindelig en lyn-suppe, jeg blot jævnede en anelse J Man tager en ½ pose god wokblanding… og svitser hurtigt i olie tilsat grøn karrypasta (pas på den er stærk) Så tilsættes en god dåse kokosmælk (Husk... Lad være med at købe light udgaven, den er alligevel kun tilsat vand og det tror jeg sagtens, du selv kan finde ud af, desuden er prisen den samme, hvis ikke mere)

Kog saucen i ca. 10 minutter. Smag til med oyster sauce… ca. 1 spsk. Det lugter godt nok frygteligt, men er et ”must”. Desuden salt, peber og en god slat økologisk citronsaft… jævn evt. saucen.

Jeg serverede retten med en rest kartoffelmos… men både ris og pasta ville også have været godt.

onsdag den 19. december 2012

Broken spaghetti ”risotto”


Som før fortalt, er jeg begejstret fan af ”Food wishes”. Og netop på den blog, er jeg faldet over "Broken spaghetti risotto"  Som i alt sin enkelthed går ud på, at tilberede spaghetti, som man ville have tilberedt ris J altså svitse rå spaghetti, tilsætte væde lidt efter lidt.

Retten kan serveres som den er, men jeg valgte en topping bestående af: Svitset løg, peber snack og en rest oksebov i tern. Afslutningsvis… et bjerg af friskrevet parmesan.

Vitterlig en skøn pastaret, som snart skal på middagsbordet igen J

fredag den 14. december 2012

Brasede kartofler

Sjovt som noget mad… pludselig kan sende mig langt ned af ”memory lane” J Kæresten skulle pludselig til svogerens polterabend (hm havde glemt at kikke i kalenderen), så en ellers planlagt skinkeschnitzel, blev for mit vedkommende udskiftet til restemad.


I køleskabet var der kogte kartofler, oksebov og vagtelæg… så selvfølgelig stod menuen på biks med spejl J dog ikke hvilken som helst biks… men brasede kartofler kraftigt inspireret af dem far lavede, da jeg var barn. Jeg måtte dog improviserer en anelse, da en eller anden jeg havde brugt alt sukkeret og glemt at købe nyt. Upsss…
Før jeg fortsætter med maden… slipper I altså ikke for historien J Jeg er den yngste af en børneflok på fire… og som eneste pige, sikkert den mest forkælede, men det er en helt anden historie, jeg nok skal skåne Jer for i dag.

Som fleste forældre med teenager unger sikkert ved, er det ikke altid nemt, at få ungerne op i weekenden. Hos os var det i alt fald ingen undtagelse, men far vidste hvordan J Om der var en eller ti kartofler tilbage fra dagen før, skulle der kun et kampråb til og det var: ”Hvem skal have de sidste brasede kartofler?” og vupti… fire klatøjede unger sad ved middagsbordet. Der var bestemt ikke nogen, der skulle have mere end andre J Hm… et lille tilbageblik der gør mig helt varm om hjertet. Fars brasede var godt nok gode dengang, gad egentlig godt vide, om han stadig ind imellem laver dem til mor??
Nå… men fars sikkert ikke særligt hemmelige våben til perfekte brasede kartofler er et drys sukker. I mit tilfælde flor melis, men helt sikkert ligeså brugbart. Effekten er den samme J At drysse kartoflerne med en anelse sukker/flor melis når de har fået farve… gør dem vildt lækre, knasende og sprøde på ydersiden. Smid først kødet på, efter sukkeret.
Spejlæg hører sig til… og hvad er mere nuttet end vagtelæg?? De skal dog først på panden i sidste minut… et minuts tid efter blusset er slukket og det går lynhurtigt. Skal der laves mange, kan det anbefales, at de slås ud i et kop, så de alle kommer på panden på samme tid. De er nogen ”seje” små sataner, som godt kan være vanskelige at arbejde med, når det handler om spejlæg J
For så lige at slutte med at ødelægge billedet… skal der selvfølgelig universal sauce til… i de mængder man selv føler for.



 

Kokkens saftige karbonetter


For mange år siden, da min bror boede hos mig for en kort bemærkning… gik han til finere madlavning for mænd J eller var det madlavning for finere mænd?? I alt fald var han knap så fin i kanterne, når han kom væltende hjem i godt humør, for til mad hører sig vin…

Det var ikke et kursus af gastronomiske højder, men et kursus… hvor selv den mest intetanende mand udi mad, havde en chance for at få en aha-oplevelse J

500g svinefars
1 svine bouillonterning
1½ dl vand
Rigeligt friskkværnet peber
Paprika
Rasp 

Opløs bouillonterningen i vand og lad den afkøle.

Rør farsen med væsken og peber… tilsæt lidt rasp, så farsen bliver til at arbejde med

Form farsen i ensartede karbonetter… og vend dem i rasp krydret med paprika

Steg karbonetterne i smør 5-6 minutter på hver side

Karbonetterne serveres med kogte kartofler, smørsovs, ærter og gulerødder

Bemærkning: De her karbonetter (ja, jeg ved altså ikke om de hedder karbonader eller krebinetter – deraf karbonetter) er stadig de bedste jeg kan få, men dermed ikke sagt, at dem med soltørrede tomater og basilikum eller dem jeg laver på gammeldags maner… er nogen jeg vrænger næse af J

Hvad mon din favorit er??

søndag den 9. december 2012

Bønnesalat

Langt inde i køkkenskabet fandt jeg en dåse økologiske salad beans, som består af: En blanding af soja-, black eye-og adzuki-bønner i vand. Hvorfor jeg i tidernes morgen har købt den, må være pga. prisen. Tilbud i netto 5,- J Det skal dog ikke være nogen hjemlighed, at jeg er langt mere til tørrede bønner, som sættes i blød og koges… men selvfølgelig skulle de da bruges, når de ikke engang var faldet for holdbarhedsgrænsen.

En af grundende til, jeg ikke er meget for bønner, kikærter osv. på dåse er… lagen de ligger i K jeg syntes, den er så klam. Så jeg skyllede bønnerne i iskoldt vand og hængte dem til afdrypning i en sigte… mens jeg skar en rød peber snack i fine tern og blancherede 1 dl ærter.

Bagefter biksede jeg en dressing sammen bestående af:

3 spsk. olie
2 spsk. økologisk citronsaft
1 spsk. sennep  
2 spsk. flydende honning
1 tsk. salt
Og rigeligt friskkværnet peber

Jeg blandede grønsagerne med dressingen… og salaten fik lov at trække på køl i en time.

Wau det var en god salat, som helt sikkert skal laves igen. Ikke nok med, den var smagfuld… men den var også tilfredsstillende mættende.

Inspiration har jeg fundet bag på dåsen.

lørdag den 8. december 2012

Pebernødder

Farmors opskrift fra 1946…

500g mel
250g margarine
1 tsk. vanilje
2 hele æg
125g melis
1 spsk. bagepulver

Det hele æltes sammen, og dejen hviler 1 time, før den trilles i fingertykke stænger, der sættes på højkant på den smurte plade.

De bages lysebrune

Min version:

Farmors opskrifter giver ofte ikke meget at arbejde med, men jeg elsker dem J Hvorvidt jeg vil kalde ovenstående for pebernødder, det er en helt anden snak. I alt fald er det ikke pebernødder, som jeg kender dem, men helt klart en børnevenlig version af slagsen.

Jeg lavede to ændringer… skiftede vaniljen ud med en vaniljestang, og melisen med økologisk rørsukker. Rørsukkeret kan jeg dog ikke anbefale, da den ikke har samme søde smag, som almindelig sukker.

Jeg findelte margarinen i melet og bagepulveret med klør fem J

Tilsatte så vaniljekornene fra stangen (efter at have gnedet dem grundigt ud i rørsukkeret) + ægget.

Æltede det grundigt sammen, inden dejen fik lov at hvile på køkken bordet i 1 time.

Så gjorde jeg som farmor… trillede dejen i stænger, skar dem i små stykker, som kom på højkant på bageplader. Ved denne opskrift behøver der ikke være stor afstand mellem kagerne, de flyder ikke ret meget.

10-13 minutter fik de derefter i en 200 grader forvarmet ovn.

Grydestegt oksebov

Hvad skal menuen stå på en fredag aften efter en lang og hård uge?? Jeg snublede over en oksebov på et kg til små 80,- så den røg i kurven J og det bliver absolut ikke sidste gang. Det smager vidunderligt og passer sig selv… og så er det næsten for nemt.

Jeg krydrede boven med rigeligt salt og peber, inden jeg brunede den af i ca. 10 minutter i glohed smør.

Så tilsatte jeg et stort rødløg, 3 gulerødder og to fed hvidløg, som fik lov at brune med et par minutter, inden der røg vand på. Ca. ½ liter.

Boven skal nu simre i 1½ - 2 timer… mens der skummes ind imellem og boven vendes en enkelt gang, når halvdelen af tiden er gået.

Lad boven hvile indpakket i 20 minutter, mens sovsen laves. Blend grønsagerne i væden fra boven, lad det koge ind til ca. halvdelen, inden saucen hældes gennem en sigte.

Jævn evt. saucen med maizena/mælk… og tilsæt evt. kulør.

Jeg serverede okseboven med kogte kartofler, rønnebærgele, og en lækker bønnesalat.

mandag den 3. december 2012

Æblekage

Farmors opskrift fra 1946...

Ca. 1 kg æbler vaskes, skrælles og kernehuset tages ud. Æblerne koges med ca. 4 dl vand og 200g melis til en fin æblemos.

Rasp – der her i skolekøkkenet laves af rester af tørret franskbrød, ristes på panden. Til ca. 100g rasp bruges 50g margarine og 50g melis.

Der må ikke være for stærkt blus under panden. Når raspen er brunlig, slukkes der under den og man vedbliver et øjeblik at vende raspen i panden, for at den ikke skal ”branke”.

I en glasskål lægges først et lag rasp, derefter æblemos – igen rasp og derefter æblemos. Tilslut pyntes æblekagen med flødeskum og lidt gele.

Man kan i stedet for rasp bruge ca. 100g havregryn, der er ristede - først i smør, derefter blandes 2 spsk. melis (30g)heri. Når det er pænt lysebrunt, slukkes der under panden.

Man må først i sidste øjeblik lægge æblekagen sammen, da havregrynene ellers bliver bløde og kedelige.

Min version:

Fremgangsmåden til æblemosen fulgte jeg… bortset fra… jeg tilføjede kornene (og stangen mens grøden kogte) fra en ½ stang vanilje. Jeg er vild med smagen + prikkerne i mosen J

Normalt ville jeg have kogt 1 kg æbler med ca. 50g sukker, for trods alt, kan det alligevel godt blive for sødt for mig. Desuden skal der så lige siges… med en så hvinende sød mos, skal man ikke bruge makroner i stedet for ovenstående J (hvilket jeg sneg mig til at gøre) Uppss…!!!

Kæresten var vildt begejstret… jeg derimod gik i sukkerchok og savnede mit skummetmælk i stedet for makroner og flødeskum J

Skulle nogen afprøve farmors opskrift, hører jeg gerne fra Jer J

søndag den 2. december 2012

Rønnebærgelé


”De er sure, sagde ræven om rønnebærrene – han kunne ikke nå dem”… men det kunne jeg. Siden slutningen af sommeren har de ligget i fryseren og endelig har jeg fået lavet min første rønnebærgelé.

1 kg rønnebær
1 kg æbler
2 dl vand
1 kg sukker pr. liter saft

Rensede rønnebær (skal have frost før de er egnede, en tur i fryseren gør tricket) og æbler skåret i mindre stykker (kernehusene behøver ikke fjernes) koges op med vandet… og småkoger til saften er frigivet.

Saften drypper af i et klæde til næste dag.

Her koges den op med sukker, samtidig med den skummes.

Geleen er færdig, når en sjat på en tallerken i fryseren stivner. Det tog mig ca. 30 minutter.

Hæld geleen på atamonskyllede glas, dæk dem til næste dag, inden de lukkes tæt.

Opskriften har jeg fundet i min bog: ”Naturens spisekammer” J

lørdag den 1. december 2012

Muffins med pærer og krokant


18 stk. (alt efter muffin formenes størrelse selvfølgelig)

250g mel
100g sukker
4 tsk. bagepulver
½ tsk. salt
1 tsk. vanilje

Alle de tørre ingredienser sigtes.

50g blødt smør
2 dl skummet mælk
1 æg

Sukker og smør røres sammen.

Tilsæt ægget.

De tørre ingredienser røres i dejen.

Mælken hældes i – og dejen røres jævn, inden fyldet: 3 skrællede pærer i små tern og 50g grofthakket appelsin krokant vendes forsigtigt rundt.

Bag kagerne i en 200 grader forvarmet ovn i ca. 20 minutter.

fredag den 30. november 2012

Hjernegymnastik

Jeg er vitterlig ikke specielt god, når det gælder teknik på computeren. Men jeg er stædig… og gud forbyde, at jeg skal betale x antal kroner for noget, der ikke er nødvendigt J

Som før fortalt her, nåede jeg loftet for lagerplads. Hidkaldte min ekspert-computer-nørd, som nørklede lidt rundt på mine billeder og kom med konklusionen: ”Pia, du bliver nød til at købe”

Heldigvis havde Helle smidt en brugervejledning i mit kommentarfelt. Den har jeg så stenet over x antal timer… og det virker J 1000’ende tak til dig Helle… og computer-geni ”go homeJ

Det tager en krig af tid, men det virker. Fejrede det med lækre muffins med pære/appelsin krokant. Den opskrift får I senere… nu vil jeg ligge vandret J Kan alle I behjælpsomme bloggere have en super weekend.

torsdag den 29. november 2012

På grænsen…

til rødhåret hysteri… aaaaarrrggghhhh L

Undskyld mit ordvalg… men for fanden da!!! Nu knækker filmen snart for mig.

Først… kan jeg ikke komme på nettet i en uge (det trak tænder ud)

Bagefter… pådrager jeg mig en mega forkølelse, så jeg må sygemelde mig…

Sidst men absolut overhovedet ikke mindst… nu er der åbenbart ikke mere lagerplads på min blog… og hvad er en blog uden billeder? For mit vedkommende, en blog jeg ikke gider læse.

Og hvad kan jeg så gøre ved det?? Købe lageplads, men er det virkelig min eneste udvej?? Med hensyn til lagerplads… er det så pr. måned eller…??

Det er virkelig skod. Føler mig amputeret, når skidtet ikke gør, som det plejer L

Kyllingesalat

Mit overskud af f.eks. stegt eller kogt kylling… ender oftest i biksemad J Men forleden savlede jeg efter kyllingesalat og croissanter, altså den slags man bare lige popper ud af en dåse og så bager. For nemt?? Ja, men bekvemt…

Jeg rørte en dressing af følgende:
2 dl. Cremefraiche  
1 dl. Mayonnaise
Lidt sennep
Karry (efter smag)
Salt og peber

Rør dressingen sammen og smag til med krydderierne

Som fyld bød grøntsags skuffen på: Blegselleri og røde æbler, som skal skæres groft. Skæres det for fint, giver det alt for lidt sprødhed og smag.

Bland ingredienserne… der skal ca. være lige dele kylling og blegselleri/æble.

Fyld i de klippede nybagte og afkølede croissanter.

Man kan også… og det er faktisk endnu bedre… lægge kyllingesalaten på en bund af blandet iceberg og rucolasalat, en skive ananas… drysse med finthakket sprødt bacon og servere med godt brød J

tirsdag den 27. november 2012

Bliver man afhængig af at blogge??

Svaret er højt og rungende…

Jaaaaaa
Sidste tirsdag gik nettet pludselig ned L men nu er jeg tilbage. Hold nu helt op, der er mange ting, jeg skal have indhentet J

tirsdag den 20. november 2012

Tabernes opskrifter

Klask… sagde det, da jeg første gang stødte på Tabernes opskrifter

”Er du en Taber i køkkenet?
Du tror, at kammuslinger er en kønssygdom og at enchiladas er ludderen, som bor i din opgang. Hvorfor sende din date med en madforgiftning på hospitalet, når du kan få hende i sengen med et kulinarisk eventyr. Hvis du følger disse fantastiske opskrifter, slutter dit liv som taber og du bliver oversvømmet af kærlighed”

Seriøst… hvor mange læser ikke videre, når Kokke kongen fyrer sådan en svada af?? J Enten bliver du begejstret… eller forarget?? Den kategori jeg endte i, er vist ikke til at tage fejl af. Jeg syntes, det er guld.

Kokke kongen har en ”fanden i voldsk” fremtoning. Læs f.eks. her, hvordan han udtrykker sig, når han giver Hr. og Fru Danmark tørt på. De skal ikke lære ham, hvordan man laver Japansk sukiyaki J

Udover en masse lækker mad, har han desuden etiketter som Til dit køkken. Spøjse ting… du simpelthen ikke kan undvære J

En rigtig god og detaljeret gennemgang af chili ... Og jeg kunne blive ved…

Som Kokke kongen sikkert ville have sagt:” Fis nu ind på hans fu#king blog og lad dig inspirerer”

Alle billeder er lånt fra Tabernes opskrifter

mandag den 19. november 2012

Pebernødderne der blev til peberkager… uden peber



Ha haJ det blev for grineren… og nu skal jeg helt sikkert høre for det hvert år op mod jul. Opskriften har jeg fået af min kollega (som er bager)… seriøst, jeg hørte da ovehovedet ikke efter, tænkte bare: ”Hvor svært kan det være, at lave pebernødder”?

Jeg fulgte opskriften og det er en stor portionJ

Pebernødder:

500g (blødt) smør eller margarine
370g sukker
2 æg
2 tsk. sirup
4½ tsk. natron
2 tsk. stødt ingefær
2 tsk. stødte nelliker
1 tsk. kardemomme
800g mel

Blandede blødt smør godt med sukker og sirup

Sigtede alle de tørre ingredienser i smørmassen (det gøres for man ikke skal ende med klumper af f.eks. stødte nelliker, som virkelig er frygteligt ubehageligt)… æltede det godt sammen, inden jeg smed æggene i

Trillede dejen til nøddestørrelser… og allerede her, var det så, jeg ikke havde hørt efter K ”De skal ikke være meget større end ærter + de skal stå med stor afstand, for de flyder”… jeg gjorde det totalt modsatte, for jeg ved jo bedre J De skulle da stå pænt og tæt i et flot mønster.


10 minutter i oven ved 170 grader, stod der i opskriften. Her vil jeg dog vove den påstand, at graderne skal helt op på 200, så der kommer lidt knald på. Men nu er jeg jo heller ikke bager J

Pebernødderne… altså mine… blev til en kæmpe peberkrydderkage… men smagen, den kan der ikke sættes en finger på. De var lækre krydrede på den helt rigtige måde J


Når denne opskrift alligevel ender under Traume mad, er det udelukkende på grund af udseende. Det blev ikke for heldigt…

Gør som jeg siger… ikke som jeg gør!!

lørdag den 17. november 2012

Ny bagebog

Nevøerne på kærstens side… som ynder at kalde mig tante, hvilket de tror, irriterer mig J Har allerede givet mig en julegave J mon ikke der er bagtanker? I alt fald har de ramt plet… opskrifter og nisser. Tjaaa så er jeg solgt J


De fik da også lige en pose napoleonshatte med hjem... J Hm!! Tanten er for nem.

Madplan uge 46

Ååhh… den er svær K Yndige Yrsa… vores lille blå polo (og det er så alt, hvad jeg kender til biler) nægter at samarbejde, så den skal laves efter fyraften, hvilket nemt kan betyde… ændringer i mandplanen. Det lever jeg dog gerne med, hvis bare dytten gider køre J

Mandag: Okseruller med kartoffel/selleri-biks
 
En virkelig lækker suppe (kan man desværre ikke se på billedet J)Den koster ikke mange basseører og kan desuden fryses.
 
Onsdag: Resten fra tirsdag
 
Torsdag: Højrebsbøf med kogte kartofler og smørsovs
 
Fredag: Paneret havbars på leje af rugbrød,hjertesalat og dressing. Toppings af stegte løg og kapers
 
Lørdag: Resten fra fredag
Søndag: Står den helt klart på rester… eller (købe) forårsruller