Der er delte meninger om,
hvordan man laver brunkål… og i farmors opskrifter fandt jeg denne:
Kålen vaskes og de yderste
blade tages bort, hvis det er nødvendigt. Hovedet deles i 4 dele og snittes
meget fint. Stokken skæres bort.
Margarine eller andet
fedtstof brunes i stegegryden sammen med melis. Når det er blevet til karamel,
kommes snittede, skyllede kål i gryden – vendes med paletkniv, så det bliver
brunt alt sammen. Hvis det er nødvendigt hældes 2-3 dl kogende vand ved. Der
tilsættes ca. 1 spsk. salt og ½ tsk. peber. Kålen småkoger til den er mør.
Der kan serveres flæsk,
frikadeller eller medister til brunkål. Flæsket brunes og koges med i kålen.
Man kan også – efter kålen har småkogt ca. ½ time eller er falden godt sammen
lave en fordybning i midten af kålen og heri lægge fars af 300g kød, derefter
dække farsen med kål og lade farsen gennemkoge i kålen. Det smager dejligt og
man sparer fedtstof til stegning.
Som med mange andre af
farmors opskrifter, er det ikke alenlange ingredienslister man belemres med…
men i grove træk ligner hendes opskrift meget min egen variant...
Det er den usædvanlig store mængde sukker i din venindes opskrift, der undrer mig. I din farmors opskrift er der ikke angivet mængde på sukker. I min mormor og mors meget gamle kogebøger er der heller ikke angivet mængde på sukker. I min Gyldendals Store Kogebog fra 1959 skal der 1-2 sp. sukker til 3/4-1 kg hvidkål og kulør til at farve kålen. Jeg putter måske en sp. sukker i min brunkål, men det virker vel kun som krydderi på lige fod med salt og peber i den mængde.
SvarSletDet er sikkert som med frikadeller - hver har sin opskrift tilpasset familiens smag.
I køkkenskolen lærte vi, at man skulle presse kødet sammen i bunden af skålen, tage 1/4 op og fylde hullet med mel, og det er der vist stadig
mange, der gør. Min mor brugte 1 sp. mel til 5-600 g svinekød, og det gør
jeg også, og min fars hænger fint sammen.
Elsebeth
Hej Elsebeth
SletJa, der er stor forskel fra familie til familie med de gamle opskrifter... også på frikadeller som du skriver ;-D
Regner med at sætte Farmors ind en af dagene. Den er hverken som mors eller min egen, men jeg vil dog alligevel afprøve den.
- Pia
Det er en superret. Bente
SvarSletHej Bente.
SletDet kan jeg kun, give dig ret i :-D
- Pia
100g smør og en god stor sjat sukker laves til lysebrun karamel. Deri kommes et helt finthakket hvidkål. Lav en fordybning i kålen og kom 500g lamme eller fårefars i. salt og peber ved. småsimre i et par timer. hvor der røres godt rundt i kålen en tre fire gange, evt lidt kulør i til sidst. Det er som jeg har lært den.
SvarSletSjovt at læse om, hvordan andre har lært at lave den ældgamle ret. Jeg har aldrig fået brunkål med hverken lam eller får... men måske jeg skulle overveje forsøget.
SletTak for din kommentar
Hej her bruger vi hakket oksekød i brunkål.
SvarSletBrun sukker derefter hvidkålen
Hakket oksekød alla millionbøf.