For Søren da… Hvad har jeg nu rodet mig ud i? Jeg var blevet
godt og grundig træt af, at mine (pressede) gær ofte endte, som små gnallinger
enten med ”hvidt hår” eller et grønligt skær. Det skal være løgn, tænkte jeg…
nu skal den der tørgær afprøves.
Men ikke nok med det… samtidig kunne jeg ligeså godt afprøve
et par forskellige hævningsmetoder. En ovn uden varmluft har sine begrænsninger…
specielt når vi snakker flere plader med boller. Så… til en forandring kommer
der nu en lidt LÆNGERE ”afhandling” om, hvordan jeg fik en lørdag formiddag til
at gå med at ”dimse” i køkkenet. (Hvordan det virker med varmluft ovn… ved jeg
af gode grunde ikke)
Lækre burgerboller med tørgær
12 stk. af ca. 95 g
1 brev tørgær (stuetemperatur)
200g durummel
400 g hvedemel (evt. lidt mere)
5 dl 37-38 grader varmt vand
1 dl olie (stuetemperatur… jeg bruger raps)
2 tsk. salt
1 spsk. sukker
Desuden: 1 æg + sesamfrø (eller andre frø)
Bland mel, sukker, salt og tørgær godt sammen
Ælt de tørre ingredienser med de våde i ca. 10 minutter
Dejen skal være en anelse klistret
Stil til hævning i en skål under et rent viskestykke i en
time
Kør en tur med støvsugeren… eller syng en sang for naboen
imens
Efter en time er dejen hævet til i alt fald dobbelt
størrelse
Ælt dejen forsigtigt med en lille smule mel… og vej
bollerne af i samme størrelse (Hele dejens vægt divideret med 12)
Den første plade… den der skal hæve med damp. Trykkes flade,
pensles med æg og drysses med sesam
Sættes i en kold ovn med et fad kogende vand i bunden
Her skal den stå i 25 - 30 minutter
Tænd ovnen med boller og vand, sæt den til 220 grader
Bag i 15 minutter… tag fadet med vand ud… og bag videre i 5
minutter
Den anden plade… der skal hæve uden damp. Trykkes flade…
og skal nu hæve under et rent viskestykke i ca. 40 minutter (passer ca. med
tiden til de damphævede er færdige)
Pensel med æg og drys med sesam
Bages i den 220 grader varme ovn i ca. 15 minutter + -
På trods af samme dej og samme vægt… gav de to
hævningsmetoder to vidt forskellige lækre resultater.
Den lyse damphævede… blev lækker let og luftig, sådan
lidt ”pap-brøds-agtigt”.
Mens den bord-hævede… som fik 15 – 20 minutters længere
hævetid blev mindre, mere kompakt og dejlig ”sej”.
Så… kan du ikke vælge, er det bare et lille forslag til to
slags burgerboller af samme dej.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar