Farmors opskrifter fra 1946

fredag den 12. maj 2017

Fnug-lette hvedeknopper



Hvor har jeg tit tænkt, det kunne være så fedt med en ovn, der kan dampe. Men når nu det ikke er en mulighed, så må der tages andre midler i brug… og det gik ud over en portion hvedeknopper.

Hvedeknopper
ca. 20 stk.

50 g gær
2,5 dl håndlunt vand
100 g blødt smør
3 dl sødmælk
2 æg
2 tsk salt
2 spsk sukker
2 tsk stødt kardemomme
ca. 1 kg hvedemel

Rør gæren ud i vandet
Tilsæt de øvrige ingredienser… men hold lidt af melet tilbage
Rør dejen godt sammen
Som altid… dejen må hellere være let klistret fremfor tør, som giver kedelige tunge boller
Lad dejen hæve i 30 minutter under klæde


Del og form dejen i 20 boller, der stilles i en bradepande


Herefter sættes en bradepande eller ildfast fad i bunden af den slukkede ovn... hvori der hældes et par liter kogende vand
Knopperne sættes i ovnen og får lov at hæve i 1 time... 


Jeg penslede knopperne med mælk og bagte dem i 15 minutter i en 200 grader varm ovn...


Toppen var alt for porøs, så mine smukke boller punkterede og kom til at ligne et månelandskab... men det gjorde nu ikke noget på smagen heldigvis. Måske jeg skulle have ladet dem stå i ovnen, mens jeg varmede den op. Måske jeg skulle have undladet at pensle dem, måske, måske, måske...


Fnug-lette... jeg lyver ikke. Og selvom traditionen byder, at knopperne skal ristes, kunne 10 vilde heste ikke få mig til at "ødelægge" mine nybagte knopper.


Serveret med tandsmør og pålæg er det vist en ny tradition der er kommet for at blive hos os. Psssst faktisk har jeg aldrig kunnet udstå hverken hveder, krydderboller eller fødselsdagsboller... men bager jeg dem selv, er det en helt anden sag.

Iøvrigt... hvedeknopperne kan du jo variere efter smag. Skift kardemomme ud med kanel eller vanilje... eller, eller, eller...

13 kommentarer:

  1. Sikke en skøn tradition, du der har startet :-) Kram

    SvarSlet
  2. *savle* hvor ser de lækre ud <3

    Jeg må hellere afprøve dit tip med damphævning

    Nå, men måske 2018 bliver året hvor jeg prøver at bage hveder :-P

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak!! Jeg skal ialtfald lege mere med det 😎

      Slet
    2. @Låvise - man kan bruge raskeskab til alle former for boller og brød, dog ikke rugbrød, tror jeg; men det kunne du jo spørge en rigtig bager om ...
      Det gælder bare om at holde bagværket tildækket i ovnens opvarmningstid, uden at noget rører den meget bløde rå dej. Jeg har ikke prøvet at lade bollerne stå udækkede, da jeg er bange for, at skorpen vil tørre, så bollerne ikke kan hæve ordentligt i ovnen.
      Elsebeth

      Slet
  3. De er nogle sjove folk, de amerikanere! Enten så kan de hverken lave mad eller bage, eller også går de ind for begge dele med liv og sjæl. En blog tilhørende en af de sidstnævnte faldt jeg over for flere år siden, så det blev ham, der lærte mig at lave min ovn til et raskeskab. Problemet opstod, da jeg havde taget pladerne ud af ovnen og nu skulle finde ud af, hvad jeg gjorde med bollerne, mens ovnen varmede op til 250 grader. Ved hvert hjørne af pladerne satte jeg fire høje ting, som jeg kunne lade en 19 liters opskåret frysepose hvile på, så den hængte ned over pladens sider UDEN at berøre de let bævrende boller. Det lykkes hver gang - dog tør jeg slet ikke tænke på at pensle dem, af frygt for en katastrofe - når nu bollerne ellers bliver lette. Og fantastiske.
    Det helt ideelle ville være at have to ovne, så man rasler i den ene og bager i den anden ...
    Elsebeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hovsa!!! Min egen kommentar var røget i spam??
      Det viste sig også at være dumt, at pensle bollerne... jeg ved heller ikke lige, hvad jeg tænkte på, for det gør jeg jo heller ikke på job :-/
      Når jeg rasker på job... bliver bollerne stående i ovnen, når den bagefter varmes op... altså ikke noget med overdækning i opvarmningstiden, så det må vel også kunne lade sig gøre i en alm. ovn.
      Jeg vil ialtfalde lege lidt mere med det... inden der kommer nyt af den slags på bloggen :-D
      Pia

      Slet
    2. Det har jeg ikke turdet, men jeg kunne jo prøve med kun få boller på en plade. Det ville være for ærgerligt med to plader fulde. Jeg bager altid brød/boller ved fuld drøn de første fem minutter, og jeg synes min ovn er ret længe om at varme så højt op.

      Her er et fif: Jeg har haft problemer med sener inde i hånden, og da det gjorde meget ondt, når jeg formede bollerne, kom jeg til at tænke på, at jeg havde set The hairy Bikers besøge et bageri i Belgien, hvor bageren brugte olie på bordet i stedet for mel. Det har flere fordele, fordi jeg kan forme brød og boller med væsentligt mindre mel i dejen. Jeg drypper et par dråber olivenolie oven på bollen, så er det nemt at forme den i den hule hånd. De er sprøde og lette som rundstykker, selv om jeg både bruger hvid hvede og havrefuldkornsmel i dejen.
      Elsebeth

      Slet
    3. Godt tip Elsebeth... det vil jeg da afprøve :-D

      Jeg tænkte på... jeg former faktisk slet ikke mine boller, når det er koldhævede. Skærer bare en lang pølse ud i lige store skiver og sætter på pladerne... de bliver runde af sig selv :-D
      Pia

      Slet
    4. Ja, men jeg har ikke plads til at koldhæve bollerne i køleskabet, og har i mange år kun koldhævet dejen. Næste dag står den nogle timer på køkkenbordet, hvorefter dejen hældes ud på olivenolien. Derefter smører jeg lidt olie på hele overfladen, mens jeg
      trykker den flad. OG så laver jeg bollerne.
      Desværre har jeg de to sidste gange fået et stort problem. Når bollerne varmes op, efter de har været i fryseren, er hele den sprøde skorpe begyndt at krakelere og falde af. Jeg har ikke ændret noget, så jeg kan ikke forstå, hvorfor det er begyndt at ske.
      Var det ikke noget for sådan en dygtig kvinde som dig at løse det problem for mig?
      Elsebeth

      Slet
    5. Ok!!
      Koldhævede i skål... laver jeg kun herhjemme. Tager skålen ud, når jeg vil lave dem. Lader forsigtigt dejen glide ned på bordet og hakker bollerne ud... jeg forme dem ikke, men lægger dem direkte på pladen, hvor de får lov at stå, til de skal i ovnen.
      Når jeg genopvarmer boller... får de igen damp først, du kan bare spraye dem med en forstøver... og så i ovnen. Mine boller krakelerer aldrig :-D

      Slet
    6. Nu har jeg jo bagt brød i over 50 år - og de er aldrig krakeleret, før de begyndte de sidste to gange. Jeg må prøve at give toppen en hurtig tur under vandhanen. Det har tricket jo altid været for at få gammelt brød. til at blive som nybagt.
      Elsebeth

      Slet
  4. Jeg skriver på min søns iPad og kunne ikke læse det sidste igennem. "Rasler" skulle være "rasker", selvfølgelig.
    Elsebeth

    SvarSlet