Farmors opskrifter fra 1946

søndag den 6. oktober 2013

Hvordan koger man et æg??


På jobbet koger jeg 60-90 æg om ugen... altid 30 af gangen. Oftest bander og svovler jeg højlydt, når de skal pilles, fordi det næsten er umuligt.

De kloge siger: "Det er fordi, de er for friske"... men det kan jeg ligesom ikke bruge til noget. Og efterhånden er jeg løbet helt tør for ideer. Her er en liste over mine utallige forsøg... og 10 minutter er den gængse kogetid for hårdkogte æg:

  • I kogende vand
  • I kogende vand med salt
  • I kogende vand med eddike
  • I kogende vand med salt og eddike
  • I koldt vand... hvor de 10 minutter tages når vandet koger
  • I koldt vand med salt
  • I koldt vand med eddike
  • I koldt vand med salt og eddike
Ligegyldig hvilken metode kommer æggene selvfølgelig under den kolde hane efter kogning. Koldt vand med salt og eddike er nok den metode, der har virket bedst... selvom den stadig ikke er optimal.

Kan du hjælpe?? Ville det i den grad gøre min arbejdsdag så meget nemmere??






14 kommentarer:

  1. Jeg plejer at putte mine æg i koldt vand og så får de 8 minutter, når vandet koger. Derefter kommer de i et isbad (vand, med nok isterninger til at der stadig er is efter et par minutter med æggene), og jeg synes, det fungerer godt..

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Astrid
      Tak for dit råd... herhjemme er ideen god, men på job kan det desværre ikke lade sig gøre.
      - Pia

      Slet
  2. Ja Pia, du har forsøgt alt - undtagen at lokke EN ANDEN til at koge OG pille de æg! Jeg tror, jeg ville foreslå, at I gik over til lækker blød røræg i stedet for. Hvis ingen hopper på den idé, ville jeg kontakte Karolines Køkken og bede dem hjælpe dig ud af det pilleværk! Der må da være nogle, der kender - og vil røbe - fidusen.
    Elsebeth, som højst skal pille et par stykker!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa Elsebeth
      Om røræg i sandwich ville blive et hit... det tvivler jeg på ;-D
      Men at kontakte Karolines Køkken var helt sikkert en god ide, det vil jeg da prøve.
      - Pia

      Slet
  3. Da jeg arbejdede i centralkøkken på sygehuset i Herning, kogte vi æggene i æggebakkerne i ovnen. Og så i koldt vand.

    - Men nemme at pille, var de ikke altid. Nej, hvor kunne man få ondt i fingrene, når man skulle pille omkring 120 æg ad gangen.

    Vi rullede dem lige på bordet, inden vi pillede dem.

    Måske skal i bare købe dem pillede :-)
    Kh
    Hanne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Hanne
      Ok... den metode havde jeg så lige glemt at nævne... ikke at den gør arbejdet nemmere desværre. Syntes stadigvæk det er et møg-arbejde ;-D
      Og kogte pillede æg i en spand... dem får jeg ialtfald ikke lov til at købe for bossen :-/ Hvilket jeg nu godt kan forstå.
      Dog kan jeg begynde at se lyset for enden af tunnelen... vi skal have en i arbejds prøvning, så nu kan det være jeg slippe :-D
      Spøg til side... det ville være skønt med den optimale kogning manøvre.
      - Pia

      Slet
  4. Pia, nu havde du ikke fortalt, hvad de æg skulle bruges til, men skulle du lave en sandwich med røget ål, røget laks eller røget sild, ville du uden tvivl ikke synes, det var mærkeligt med skiver af røræg, evt. godt med purløg i - så længe den blev lavet med noget GODT brød! Og der er mere styr på røræg end skiver af hårdkogt æg.
    Elsebeth
    Elsebeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Åhh en røget laksesandwich med røræg... det var noget, jeg godt selv gad spise, men mine kunder :-/ nææhh tror jeg næppe

      Slet
  5. Pia, Google is you friend - jeg skrev 'how to peel hardboiled eggs" - den første løsning med at slå på den tykke ende først og derefter den spidse ende med en ske lød til at være det der skulle til - og så måske derefter at lægge æggene i isvand, inden de pilles. Måske finder du en bedre metode - der er flere forskellige metoder, men prøv ikke den med at koge dem i natron i stedet for salt, da det skulle efterlade en grim smag :-(
    Elsebeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Elsebeth.
      Jeg skrev til Danæg... hvor jeg i princippet fik at vide, jeg skulle gemme de friske æg i 14 dage, fordi PH værdien derved stiger. Så skulle æggene være nemmere at pille.
      Ok... det har jeg det så lidt øv'et med. Rådet var i bund og grund... brug ældre æg??
      - Pia

      Slet
  6. Prøv lige og gå ind og se ham, der ryster de kogte æg frem og tilbage i vand i en beholder.
    Spørg nu også Karolines Køkken, eller et andet sted hvor de skal pille mange æg (og ikke har hele dagen til det!).
    Elsebeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Elsebeth
      Tro mig... jeg fortsætter min søgen :-D
      - Pia

      Slet
  7. Jeg tvivler ægge :-)
    Elsebeth

    SvarSlet
  8. Opdatering:
    Jeg har i dag fået svar fra Karolines Køkken:

    "Det er almindelig kendt, at jo friskere et æg er, jo sværere er det at
    pille! Derfor er rådet fra Danæg fornuftigt; og jeg vil i øvrigt regne dem
    for eksperter når det kommer til æg. Et ikke nylagt æg er ikke det samme
    som et for gammelt æg, så du behøver ikke være nervøs for at gemme æggene -
    de skal nok smage fint."

    Øv!! Altså må jeg bare accepterer, at pille æg er noget skod:-/

    - Pia

    SvarSlet