Specielt kønt... er det ikke, men hallo... det er brunkål ;-D
Som barn har jeg aldrig
fået serveret brunkål hjemme. Min far hadede det… og husker tydeligt, da han
selv var barn, hvor han og 10 søskende var tvangsindlagt til at spise en
variant, der var tilsat byggryn for at strække.
Jeg glemmer aldrig hans
ansigtsudtryk eller tårerne der pressede voldsomt på, da jeg for flere år
tilbage, havde inviteret mor og far på aftensmad. Det var dengang, jeg altid
valgte det allerstørste kålhoved, når prisen var den samme… velvidende at jeg
så skulle leve af kål i laaaang tid. Jeg er dog blevet klogere med alderen J
På det tidspunkt boede jeg
på anden sal… og mor fortæller stadig om skrækken, der viste sig på fars ansigt
for hver etage de kom op… han håbede og bad indtil det sidste, at det ikke var
fra min lejlighed, den umiskendelige dunst kom fra. Men det var det… J Skal dog siges, at efter en meget lille portion… øste
far en ordentlig dynge på tallerkenen og spiste med største velbehag.
Et lille sommerkål (husk
sommerkål smider meget mere væde end et vinterkål) snittes groft… 1-2 dl sukker
smeltes i en gryde og tilsættes 1 tsk. margarine… inden kålen smides i gryden
og der bliver skruet helt ned for varmen.
Bacon-kødbollerne lavede
jeg af 500g svinefars, 200g bacon i tern, 1 æg, 2 spsk. mel og et stort drys
friskkværnet peber. Antallet af boller man skal brug lægges i gryden sammen med
kålen… resten bruges dagen efter. Top kålen op omkring bollerne og lad gryden
simre i 1½ time… vend bollerne en enkelt gang eller to. Smag til med salt og
peber.
Brunkålen serveres med en
god stærk sennep
, hjemmesyltede rødbeder... Groft brød passer rigtig godt til J
Er du til brunkål??
Brunkål/ hvidkål/grønkål - det er lige mig. Enten laver jeg brunkål med nøgleben eller med frikadellefars, der ligger i en fordybning i midten. Hvidkålsrouletter har jeg aldrig lavet - i stedet for kommer frikadellefarsen også her ned i kålen, og væden bruges til muskatsovs. Som født himmerlænding skal jeg naturligvis have godt rugbrød til begge dele. OG der er altid til to dage, mindst.
SvarSletElsebeth
Hej Elsebeth
SletJa, der skal være til to dage, hvis man når det ;-D
Jeg har aldrig fået sovs til brunkål... og faktisk alle steder hvor muskat bliver nævnt, stritter jeg imod. Overdreven brug af den for mange år siden, har gjort at det vender sig i mig ;-D
-Pia
Jeg er helt klart til brunkål og har altid været det. Som 10-11 årig valgte jeg faktisk at det var brunkål vi skulle ha' da familien kom til min fødselsdag. MEN vores version af brunkål (har arvet måden at lave det på efter min mor) er anderledes end den almindelige brunkål - ikke noget med sukker.
SvarSlet- Først brunes noget godt svinekød (tern) godt af i rigelig fedtstof. Derefter tilsættes den snittede hvidkål sammen med salt og peber. - Så låg på og småsimre en ½ dag (vendes rundt engang imellem). Nyd duften (og jeg mener det faktisk). Inden servering smages til med salt og peber og der tilsættes evt. lidt kulør. Serveres med rødbeder og sennep. Kødet smelter på tungen. MUMS.
Hej Pia
SletJeg har aldrig fået brunkål, der ikke er lavet med sukker, men kan se, at både du og Elsebeth bruger den variant. Det må jeg vist prøve en dag, tror dog bare, at kæresten bliver slemt skuffet ;-D
-Pia
Hjemme hos mig bliver brunkålen også lavet, som min mor gjorde, og som er den eneste form, jeg kender, dvs. uden sukker. Den brune farve er sovsekulør og ikke karamel. 1-2 dl sukker til et lille kålhoved virker også voldsomt (og sødt) på mig.
SvarSletElsebeth
Hej Elsebeth
SletOpskriften med sukker har jeg ikke hjemmefra, for som sagt... vi fik det aldrig. Jeg fik den i tidernes morgen af en kær veninde... fniiis... og har altid troet, at brunkål skal være sød ;-D
-Pia
Den veninde må være både kær og meget sød! Som jeg skrev, var det ikke til brunkål, men til hvidkålsroulader/fars i en fordybning i kålen, jeg laver muskatsovs. Muskat skal man gå til med forsigtighed; jeg river lidt i og smager på sovsen, iden jeg river mere i.
SvarSletElsebeth
Hovsa... min fejl Elsebeth, jeg har vist læst for hurtigt ;-D
Slet