Farmors opskrifter fra 1946

onsdag den 7. december 2011

Forberedning til julefrokost (80 personer)

 
Til 80 personer kræver det overblik, planlægning og forarbejde. Det værste… syntes jeg, er indkøbet. Der skal købes så mange forskellige ting. Det skal siges, jeg ikke går efter tilbud overhovedet. Jeg handler i tre forskellige forretninger… alle lige på vejen.
1. butik: Her handles kødet… som er forudbestilt. Prut om prisen… det kan lade sig gøre.
 
2. butik: Som selvfølgelig er en lavpris butik, i mit tilfælde Lidl. Her handles alt andet på listen (hvis de har)
 
3. butik: Småting jeg har glemt, eller de ikke havde andre steder.
2-3 personer i køkkenet er nok… hvis man altså kan samarbejde. Del opgaverne ud på forhånd… og for gudsskyld hold arbejdspladsen rydelig og tag opvask, så snart der er noget.  
Dagen før:
 
Lav ris a la manden.
 
Skær sildene i stykker.
 
Kog hamburgerryggen.
 
Steg ribbensstegen i ca. en time.
 
Kog og forsteg medisterpølsen.
 
Kog og pil æggene.
 
Rist bacon og champignon.
 
Kog kylling fileterne og skær i tern. (Husk gem fond til sovs)
 
Hæld vandet fra aspargesene.(Gem vandet til sovs)
 
Skyl glaskartoflerne og lad dem stå i rent vand natten over.
 
Lad rejer, grønkål, frikadeller stå til optøning i køleskabet.
 
På dagen:
 
Laves grønlangkålen.
 
Tarteletfyldet. Der skal bruges omkring 6-7 liter sovs.
 
Æg skæres i halve og pyntes m. mayo, rejer, caviart og dild.
 
Sylten skæres i skiver.
 
Hamburgryggen gives et opkog.
 
Leverpostej bages med bacon og champignon.
 
Brunede kartofler.
 
Ribbensstegen steges færdig.
 
Frikadeller og medister varmes.
 
Varm rødkålen.
 
Ost lægges pænt på fad.
 
Div. andre småting anrettes.
 
Ved servering:
 
Sild, karrysalat, rugbrød og smør… serveres på bordene.
 
Derefter skal resten ind på tagselvbord i en lind strøm. Husk ekstra brød på bordet.
 
1.       Tarteletterne… som er pyntet m. tomat og persille.
 
2.       Pyntede æg, sylte m. rødbede og sennep og den varme leverpostej.
 
3.       Medister m. varm rødkål og hamburgerryg m. grønlangkål og brunede kartofler.
 
4.       Frikadeller og ribbensteg m. varm rødkål. 
 
5.       Ostefad m. kiks og ris a la mande.
 
De forskellige ting må ikke komme for hurtigt ind. Tjek efter og sørg altid for bordet ser pænt ud og fadene er fyldte. Lad alle retter blive på bordet til sidst… så det altid ser fyldt ud. Server først ost og ris a la mande, når bordet er ryddet for den varme mad.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar