Farmors opskrifter fra 1946

lørdag den 31. december 2011

Allemandseje

Det kan man vist roligt sige: ”Spinatroulade m. røget laks” er gået hen og blevet. Søger man på nettet, popper den op i alle afskygninger og sprog.

Er der nogen, der ved, hvor den oprindeligt stammer fra??

”Min egen” fik jeg i tidernes morgen på en lille lap papir… og den har været gemt siden, som en af favoritterne. Jeg har brugt den mange gange, for det er en af de forretter, der bare aldrig fejler og som kan laves i forvejen.

Men der skal ikke herske tvivl om, at den bliver pænere for hver gang J


I år står den på menuen nytårsaften. Selvom alle sikkert kender den… får I den på min måde engang i det nye år.

Tilslut vil jeg lige benytte lejligheden til at ønske Jer alle et godt og lykkebringende nytår. Jeg har nydt det halve år, jeg har haft min blog… og jeg har mange planer for, hvordan den evt. skal udvikle sig.

Jeg håber… flere kigger forbi næste år, og er spændt på, hvad I andre disker op med af inspiration.

Nytårshilsen

Pia

Nytår 2011




Entrecote m. bagt kartoffel





fredag den 30. december 2011

Oksemørbradbøffer


I princippet er det ikke en opskrift, men det blev så godt, at jeg stadig lever på oplevelsen J Vi havde daffet rundt i byen i et par timer og ville bare have noget nemt og lækkert til aften. Forbi slagteren gik det og i posen endte to stk. 200g oksemørbradbøffer til den nette sum af 209,- J


De blev krydret med salt og peber og stegt i ca. 5-6 minutter (i alt)… og fik lov at hvile ligeså længe.


Dertil krydrede kartoffelbåde, som ikke skal have ret meget mere end 30 minutter i ovnen.

Ekstra tilbehør sprang vi let og elegant over. Kødgrise?? Ja, helt sikkert, men det sker så sjældent, at jeg ikke fik spor dårlig samvittighed J


Jeg lavede en lækker cremefraiche creme til… godt med hvidløg og chili og englene sang J Det gjorde vi nu ikke… men brummede højlydt af madglæde. Afgjort… den mest lækre bøf jeg til dato har smagt.

Slagter Lind i Randers


Er en slagterbutik lige efter mit hoved J Er du på jagt efter et godt stykke kød, er det her du skal gå hen.
Butikken er lækker at komme ind i. Betjeningen er høflig, smilende og hjælpsom. Og priserne er… ”du får, hvad du betaler for”.

Men ikke nok med det… deres hjemmeside er fantastisk. Med den kan du hjemmefra sidde og gøre dig dine overvejelser om, hvad du har lyst til… eneste problem, det er svært af vælge J

torsdag den 29. december 2011

Blinis med cavi-art


Hvor svært kan det være?? En eller anden form for dej på en 4-hullet pande… det kan selv jeg da finde ud af. Ha ha…

Opskrift havde jeg ingen af, så det blev lidt på slum. Køkkenregionen skal tømmes, før der kommer nyt på hylderne.

3 dl mel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. salt
½ tsk. tørret basilikum
2 dl mælk
1 spsk. olie
Og en slat vand

Blev pisket sammen og sat på køl i 10 minutter… hvorfor det skal på køl, har jeg ingen anelse om, men det gør alle andre J

Blinispanden blev varmet op og smurt med en anelse olie.

Dejen sat på… jeg havde forstillet mig, den selv ville flyde ud og fylde hullerne… men det gjorde den nu ikke uden hjælp.

Hvor længe de skal have?? Her snakker vi sekunder…

Der blev 12 små blinis ud af portionen.

De blev pyntet med cremefraiche, der var rørt op med en smule mayonnaise… og smagt til med citron, salt og peber.

På toppen… hakket løg, sorte og røde cavi-art. Specielt er jeg vild med den røde… ”lakse caviar”. Fornemmelsen og smagen… når de små fine kugler springer i munden, den er lækker.

Faktisk blev det ret lækkert… kæresten løb i alt fald ikke skrigende bort J  

Blinispande fra Cook and Baker


En blinispande stod øverst på min ønskeseddel i år. Jeg havde dog forestillet mig en pande i kraftigere kvalitet og med flere huller. Valgte trods alt at beholde den…

God ide J som nybegynder udi blinis, har jeg travlt nok med de 4 huller.

Indtil videre er jeg ganske godt tilfreds med mit nye køkken-gejl.

Produktbeskrivelse:
22 cm. 2-lags darkin belægning sikre at bliniserne slipper let.
Til alle komfurtyper - dog IKKE til induktion.
Pris 100,-

onsdag den 28. december 2011

Bacon-deller på grønt


1 portion frikadellefars
Bacon i skiver
Hvidkål
Porrer
Blegselleri
Løg
Bouillon så det knap dækker

Start med at lave en portion af din egen favorit frikadellefars… eller brug min: Min delle-fars

Sæt farsen på køl… og forbered grønsagerne.

Snit alle grønsagerne i ensartede strimler.

Bland dem og hæld dem i et smurt ildfast fad.

Tilsæt bouillon og læg stanniol over.

Sættes i ovnen i 40 minutter ved 210 grader.

(Jeg kan bedst lide mine grønsager med bid, så giv evt. 15 minutter mere, hvis helt møre grønsager ønskes)

Lav aflange deller, med bacon omkring… og læg dem ovenpå grønsagerne.

Sæt fadet i ovnen (uden stanniol) i 30 minutter.

Dryp af og til med væden i fadet.

Server retten med sennep, syltede rødbeder og evt. brød.

Mad-depression??

Efter 3 dage i streg med julesul, alkohol og snolder… er det en hel befrielse at skulle til at tænke på kropsvenlig mad. Mad med bunker af grønsager. Mad der ikke efterlader mig prustende på den 4-benede med dertil følgende sure opstød. I det hele taget… bare mad jeg selv har 100% kontrol over.  
Jeg elsker julemad… det gør jeg. Jeg har bare slet ingen hæmninger, når det bliver stillet foran mig. Der bliver kastet i hovedet med store armbevægelser… på trods af jeg ved… tilfredshedsfølelsen langsomt vender sig imod mig og bliver til kvalme og tristhed.

I form kan du blandt meget andet nyttigt læsestof læse om: 6 sikre om mad og psyke

Citat: Kosten har stor betydning for dit velbefindende. Vi har valgt 6 områder, hvor du let kan styrke dine spisevaner.

Zink styrker din koncentrationensevne

Styrk din modtandskraft mod stress

Tankerne flyder bedst i vand

Morgenmad er hjernens vigtigste måltid

Magert kød giver mental energi

Spis bananer når du er deprimeret eller søvnløs

lørdag den 24. december 2011

Glædelig jul

Jeg ønsker alle en rigtig glædelig jul.

Ris a la mande a la Mini-hakkeren


8 personer

Det trak ud... men jeg kom i gang. Og sådan endte min opskrift med at blive J tro mig, den blev smagt til mange mange gange.

200g grødris
2 dl vand
1 liter mælk
1½ vanliljestang
2 spsk. sukker
1½ tsk. mandelessens
3 dl piskefløde
100g hakkede mandler (og en hel til mandelgave)

Jeg kogte risen op med vand… så der næsten ikke var mere tilbage.

Tilsatte mælk… samtidig med jeg skruede helt ned for varmen.

1 spsk. sukker + kornene fra vaniljestængerne og stængerne blev tilsat risene… og grøden fik lov at simre i 25 minutter under konstant omrøring. (Andre koger dem åbenbart meget længere, men efter adskillige smagsprøver, blev det mit valg, at stoppe her)

Jeg fjernede vaniljestængerne og smagte grøden til med mandelessens og hældte grøden i et stort fad, så det hurtigere kunne afkøle.

Dryssede overfladen med 1 spsk. sukker og fadet røg i køleskabet uden at være dækket til.

I dag piskede jeg fløden, til den dannede små lette og luftige toppe… burde nok have gjort det i hånden, men så langt rækkede min tålmodighed dog ikke J

Vendte forsigtigt flødeskummet og de hakkede mandler i grøden… og voila nu er der ris a la mande.

Den er filmet og klar til afgang… jeg er meget spændt på familiens bedømmelse.
Note: De var vilde med den... (desværre et mega dårligt billede)

fredag den 23. december 2011

Ris a la mande fobi

Med en alder på 44 år… skulle man mene, jeg har prøvet det mest traditionelle inden for madlavning, men næhh nej. Jeg har aldrig lavet ris a la mande og jeg er i år, den heldige vinder af opgaven.

Først i december måned blev jeg præsenteret for en angstfremkaldende udgave af slagsen. En hvid smagsløs ris suppe… der bestemt ikke fik mit kalorieindtag op i uanede højder.

Men nu er det så mig, der står for den. Og spørgsmålene er mange, så selvfølgelig har jeg søgt på nettet. Det blev forvirringen dog ikke mindre af… der er så mange udgaver på den perfekte ris a la mande, at jeg har opgivet at vælge en ud.

Nogen koges med vand… andre gør ikke.

Nogen med sødmælk… andre med mere fedtfattigt mælk.

Nogen med salt… andre uden.

Nogen med vanilje… andre uden.

Nogen med mandelessens… andre uden.

Nogen koges på komfuret… andre i sengen.

Skriiiig… og jeg kunne blive ved. Tror rent faktisk bare, jeg laver min egen udgave… lidt lånt her og lidt lånt der J Min største skræk er dog stadig, at den bliver for tynd… smagen skal jeg nok finde ud af.

Ebel-Å-grill



Ligger strategisk godt (Ebeltoftvej 3, Drastrup, 8960 Randers SØ)

Udefra er grillen stor og lys, den er børnevenlig med hoppepude og priserne er rimelige.

Normalt ville vi bare snuppe en hurtig fransk hotdog og spise den i bilen på vejen. Men denne gang valgte vi en krydderschnitzel m. pommes frites og salat, som vi ville spise i grillen.

Ventetiden… den var kort. Portionen dejlig varm… dog blev pommes fritesene melagtige jo koldere de blev. Bearnaisen der var med… var ingen fornøjelse. Tror faktisk den var tilsat kanel?? Salaten… iceberg, tomat og agurk med cremefraiche dressing. Kødet… paneringen var dejligt krydret. En ok oplevelse.

Men… mens vi sidder og venter, kan det ikke undgås, at man kigger sig lidt omkring. Klokken var omkring 11 og de åbner klokken 10… gulvet var ikke bare beskidt, det var møgbeskidt… toiletterne direkte sundhedsskadelige… det opdagede jeg dog først, da jeg havde spist. Ærgerligt at besøget endte med, jeg nær havde kastet op i lårfede stråler L  

torsdag den 22. december 2011

Bagte kartofler


(4 personer)

2 store bagekartofler
3 spsk. creme fraiche 9%
½ tsk. Dijonsennep
2 spsk. hakket persille
1 fed presset hvidløg
4 skiver ost
Salt og peber.

Vask og bag kartoflerne i en time ved 200 grader.

Bland creme fraiche, sennep, persille og hvidløg… og smag til med salt og peber.

Når kartoflerne er færdige... tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle, så de er til at holde ved.

Halver og udhul kartoflerne.

Mos kartoffelfyldet og bland det sammen med creme fraiche fyldet.

Fyld blandingen i kartoffelskallerne og læg en skive ost over.

Bag herefter kartoflerne i 20 minutter ved 200 grader.

Variation:

  • Byt persillen ud med de krydderurter, du holder mest af.
  • Tilsæt ristet bacon eller skinke i fyldet.
  • I stedet for alm. skiveost, kan du bruge revet ost.

onsdag den 21. december 2011

Julen varer lige til påske


Påske-deller m. rød pebersovs

Deller:
18 vagtelæg
500g hakket svinekød
1 æg
2 spsk. mel
1 spsk. rasp
1 dl skummetmælk
1 tsk. salt

Sovs:
1 rød peber
10g margarine
½ l fløde

Deller:

Start med at koge vagtelæggene i 2.30 minutter. Efter endt kogetid… hæld koldt vand over for at stoppe kogningen… pil æggene.

Rør en fars af de øvrige ingredienser.

Forvarm ovnen til 220 grader.

Tag en spsk. fars. Tryk den flad i hånden, så den er til at forme rundt om de små æg.

Læg dellerne i et smurt ovnfast fad.

Sæt påske-dellerne i ovnen i ca. 20 minutter.

Rød pebersovs:

Hak en rød peber i små tern.

Steg den i margarinen til den er mør… men uden den tager farve.

Hæld fløden på og kog ind til sovsen har en cremet konsistens.

Smag til med salt.

Server med kogt kartofler og en god salat.

Cremet grønsagssuppe


2 personer

100g knoldselleri
150g blomkål
150g kartofler
5 dl vand
1½ grønsags bouillonterning
3 dl piskefløde
100g porre
Salt og peber

Rengør knoldselleri, blomkål og kartofler og skær dem småt.

Hæld dem i en gryde sammen med vand og bouillonterninger… kog i 30 minutter.

Rengør imens det grønne af porren og snit den fint.

Blend suppen til den er jævn.

Tilsæt fløde og fintsnittet porrer… smag til med salt.

Tilsæt evt. kogt kylling i fine strimler.

Server suppen med lækkert brød.  

Kryddersmør

Jeg er totalt vild med hvidløgssmør til f.eks. bagte kartofler eller brød… men ind imellem bliver det en anelse ”vammelt” (for dominerende)

Kryddersmør med persille, rødløg og citron er derimod en blanding, der virker frisk og let.

Jeg bruger altid et smørbart produkt… lurpak er den mest lækre, syntes jeg. Og så handler det ellers bare om at finde den blanding, der pirrer dine smagsløg mest.

I mit tilfælde… 1 pakke smør, 1 bundt grofthakket persille, 1 finthakket rødløg og 1½ spsk. økologisk citronsaft. (Har prøvet flaske citronsaft… dur ikke, virker for metalagtig) Smag evt. til med en anelse salt.  

tirsdag den 20. december 2011

søndag den 18. december 2011

Mos m. spinat


Som før nævnt er jeg glad for Lidl´s kartoffelmospulver i en travl hverdag. I et brev er der (hos os) for meget til 2… men for lidt til 4.
Hvad gør man så lige?? Man rører den kolde mos op med et æg, tilsætter tøet spinat og lidt ekstra salt. Mosen kommes i et ildfast fad, dækkes med ost… enten revet eller en alm. skæreost. Ind i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter. Mosen skal være gennemvarm… og osten gylden.


Utroligt lækkert tilbehør… der ikke koster alverden og ingen madspild.

Porreterrin m. rød caviar


2 personer
4 porrer
½ liter vand
1 grønsags bouillonterning
3 blade husblas
1 glas cavi-art

Porreterrin:
Rengør porrerne og skær dem i længder, der passer til en lille firkantet form.
Kog porrerne i vand med bouillonterning, til de er helt møre. Ca. 7-8 minutter.
Udblød imens husblassen op i koldt vand og pres vandet fra den.
Beklæd den firkantede form med film.
Læg de kogte og varme porrer i formen med husblas mellem hvert lag.
Luk filmen omkring porrerne og læg noget ovenpå, så de ligger i pres.
Stilles i køleskabet i mindst 4 timer.
Terrinen kan med fordel laves dagen før.

Ved servering:
Læg en god håndfuld mixed babyblade på en tallerken.
Pynt evt. med tynde ringe af rødløg.
Skær porreterrinen i skiver og spred dem som en vifte.
Læg den røde cavi-art ovenpå.
Lav evt. en neutral cremefraiche dressing til. 

Tunmousse


4 personer
1 dåse tun i vand
1 rødløg
3 spsk. cremefraiche 18 %
2 blade husblas
1 dl piskefløde
½ citron (saft)
3 tsk. sort cavi-art
Frisk dild
Salt og peber

Udblød husblassen i koldt vand
Hæld vandet fra tunen… men gem 2 spsk. til at smelte husblassen i

Blend tun, cremefraiche, rødløg, citronsaft og en god håndfuld frisk dild.
Pres vandet fra husblassen og læg den i tunvandet. Sættes i mikroovnen i 10 sekunder ved fuld effekt.

Lad husblassen køle en smule af, før den i en tynd stråle hældes i tunen under konstant piskning
Smag tunen til med salt, peber og evt. ekstra citron

Stilles i køleskabet i ca. 20 minutter
Pisk fløden til skum og vend den sammen med sort cavi-art i tunblandingen

Hæld tunmoussen i en stor form… eller små portionsforme
Sæt i køleskabet i minimum 3 timer

fredag den 16. december 2011

Prinsesse-salat


(4 pers.)

¼ lille hvidkålshoved (ca. 400 g)
ca. 10 skiver syltet rødbede (ca. 150 g)
1 æble
1 lille løg (ca. 50 g)
4-5 spsk. rødbedesaft

Fremgangsmåde:
Hvidkålen snittes fint... og rødløg hakkes.

Æble og rødbeder skæres i små tern.
 
Rødbedelage vendes godt rundt.
Trækker ca. 1 time inden servering.

Smagfuld vintersalat

4 personer

250g knoldselleri
2 søde æbler
1½ dl fløde
2 spsk. mayonnaise
1 spsk. citronsaft
1 spsk. sukker

En rigtig lækker salat til julebordet… kan spises selvstændig med lidt brød… eller sættes i stedet for rødkålssalat og waldorfsalat.
Pisk ingredienserne til dressingen sammen til en cremet konsistens.

Riv knoldsellerien fint… og æblerne groft. Æblerne skal ikke skrælles, så gå efter røde.
Bland sammen med dressingen.

Så kan det vist ikke gøres nemmere J

mandag den 12. december 2011

Pikant gulerodssuppe.

(2 personer)

Ingredienser:
1 spsk. olie
1 spsk. karry
2 store hakkede løg
6 revne gulerødder
200 g kartofler i tern
100 g pikantost m. hvidløg/urter
2 dl ærter

Sådan gør du:
Karryen svitses i olien.

Løgene svitses klare.
Tilsæt gulerødder og svits et øjeblik.

Tilsæt kartofler og vand... til grøntsagerne er dækket.
Lad det koge i min. 20 min.

Tilsæt pikantost... lad det smelte.
Ærterne vendes i.

Smag til med salt og peber.
Pynt evt. med purløg på toppen før servering.

Lækker suppe

Særdels velsmagende suppe, der ikke koster ret mange penge at lave.

Suppen:
7 kartofler
2 rødbeder
1 løg
20g margarine
½ bundt persille
1 liter vand
2 dl piskefløde
1 tsk. chiliflager

Toppings:
150 g champignon
100g bacon tern
10g margarine

Suppen:

Rengør og hak grønsagerne i små tern.

Svits dem i margarinen… de må ikke tage farve, men gerne bide en anelse i bunden af gryden.

Hæld vand og chiliflager ved… og lad suppen simre 30 minutter.

Tilsæt persillen… og blend suppen.

Hæld fløde ved… og smag til med salt og chiliflager.

Toppings:

Steg rensede champignon i små tern sammen med bacontern på en glohed pande.

Når toppingen næsten er klar, tilsættes en lille smule margarine… det gør at den bliver knasende sprød og lækker.

torsdag den 8. december 2011

Pærekage m. hasselnødder


200g bagemargarine
225g sukker
3 æg
1 tsk. Vaniljesukker
225g mel
2 tsk. Bagepulver
375g pære
70g hasselnødder
Drys:
4 spsk. sukker

Vask pærerne, fjern kernehus og stilk... skær i små tern. (Brug evt. pære fra dåse)

Hak hasselnødderne groft.

Pisk det bløde bagemargarine sammen med sukker.

Tilsæt et æg af gangen.

Sigt hvedemel, vaniljesukker og bagepulver i og vend til det er jævnt fordelt.

Vend pærer og hasselnødder i.

Bred dejen ud i en form på ca. 26 x 36 cm med bagepapir og drys med 4 spsk. sukker

Bag den på næstnederst rille i en 190 grader forvarmet ovn i 25 – 30 minutter.

Mærk efter om kagen er bagt... det gøres nemmest med en strikkepind. Stik den i kagen, er der ikke noget der hænger ved, er den færdigbagt. Ellers... giv den ekstra tid.

Serveringsforslag:

  • Server evt. med creme fraiche smagt til med vanilje.
  • Eller... flødeskum.

Lækker og nem julekage


8 personer
Fyld:
4 æbler
120 g sukker
1 spsk. kanel
50g hasselnød flager
Bund:
210g hvedemel
2 spsk. sukker
150g bagemargarine
Marengslåg:
1 æggehvide
80g sukker
1 tsk. vaniljesukker

Fyldet:
Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i små stykker.
Hæld dem i en gryde sammen med sukker… lad dem varme langsomt op. Og lad dem derefter simre i ca. 5 minutter… stil på køl.

Bunden:
Hak bagemargarine i mel og sukker… og saml dejen.
Tryk dejen ud i en smurt tærteform på 26cm.


Marengslåg:
Pisk æggehviden stiv.
Tilsæt sukker og vanilje… pisk videre til den bliver sej.

Hæld det afkølede æblefyld ovenpå dejen.
Drys med hasselnødflager og kanel.
Smør marengslåget på.
Bages i en 175 grader forvarmet ovn i 45 minutter.
Server evt. med flødeskum eller cremefraiche.