Farmors opskrifter fra 1946

mandag den 30. april 2012

Hjemmets bedste mad


Endelig er det nye blad snart på hylderne igen J

Et blad med lækre billeder, skønne opskrifter, tips og ideer. Gourmet mad er det ingenlunde, men i min verden gør det ikke bladet mindre spændende… og jeg har da også opskrifter, jeg skal have blogget om i den nærmeste fremtid.

Opfordring… har du endnu ikke set bladet, er det helt klart den flade tyver værd.

fredag den 27. april 2012

Sukker-chok

Skriiig… i morgen skal vi have vores kabinebåd i vandet. Så til de morgenfriske… skal der være en overraskelse.

Jeg har forberedt dej til koldhævede boller, så klubhuset kommer til at dufte for vildt. Men lad os sige det sådan, at den ”gror” mildest talt hurtigere, end jeg havde forventet… håber den bliver i spanden til i morgen J

Desuden… har jeg lavet og prøvesmagt nutella… og har nu den mest sindssyge, gevaldige rystesyge på grund af sukker og fedt. Det skal nok blive godt J

Når skuden skal i vandet… er det virkelig tegn på, at sommeren er lige inden for rækkevidde. Og seriøst??? Kan vi ønske os mere?

torsdag den 26. april 2012

Fyldt kyllingebryst


Kylling, spinat, soltørrede tomater og bacon… er klart 4 ingredienser, der går rigtig godt i spænd. Desuden er det nemt at smække sammen på en travl hverdag… dermed ikke sagt, det ikke kan bruges som gæstemad. Beregner man et kyllingebryst pr. mand… er der i alt fald rigeligt.

Jeg har ikke en decideret opskrift… men her er, hvordan jeg lavede retten:
Skær et snit ind i siden på kyllingebrysterne, så de kan bredes ud, uden at gå i to stykker.
Fyld på med optøet og drænet spinat (eller brug frisk spinat).
Skær soltørrede tomater i strimler… jeg bruger altid dem, der har ligget i olie… og læg ovenpå.
Krydr godt med salt og peber… og buk kyllingebrysterne sammen.
Læg dem i et smurt ildfast fad… dæk med et par skiver bacon.
Stilles i en 180 grader forvarmet ovn i 30 minutter.
Skru derefter op for varmen (250 grader) og hold øje… når baconen virker sprød, tages kyllingen ud af ovnen… og skal lige have lov at sætte sig inden servering
I mellemtiden kogte jeg halve kartofler med skræl… de blev lige vendt i smør og friskklippet purløg, persille ville også være lækkert

Blomkålssalaten… var en Stop Spild Af Mad ting. Overdrevet indkøb af lækre grønsager gjorde det til en nødvendighed. Rå blomkålsbuketter, lidt kapers, radisser i fine tern og en slat hjertesalat… blades med en anelse god dressing. I mit tilfælde: Classic-italian-dressing ... Nu skal jeg altså også snart til at lave en selv 







onsdag den 25. april 2012

Ophavsret??

Jeg er helt sikker på, at du har fuldstændig tjek på, hvad man må og ikke må i blog-world. Kan/vil du guide mig??

Måske er det et åndsvagt spørgsmål… men må jeg tage billeder af f.eks. egne kogebøger og ugeblade… og vise en opskrift herfra, som jeg er vild med at få afprøvet… evt. har fået afprøvet??

Selvom det f.eks. er et gammelt ugeblad… er der vel stadig en form for copyright??? Eller hvordan fungerer det??

tirsdag den 24. april 2012

Pulled lamb og spelt-pande


Tja hvorfor ikke? Jeg havde igen været i Lidl… og var blevet overfaldet af en 400g marineret lammeculotte, der kom til at stå mig i sølle 25,- J Så må man hellere end gerne eksperimenterer. Lige nøjagtig hvad den var marineret i… har jeg ikke den fjerneste ide om.

Nå… dyret kom ud at ligge på køkkenbordet en times tid, hvorefter det blev duppet tør med køkkenrulle.

Så blev det krydret godt og grundigt med favorit krydderiet her på matriklen.

Hvorefter det kom i et smurt ildfastfad… og sat i ovnen ved 80 grader i 8 timer. Efter et par timer tilsatte jeg en ½ øl… og drak selv den anden halve J

Hver gang jeg lige kom forbi… overøste jeg culotten med væden fra fadet. Jeg sluttede af med at give den 15 minutter på 250 grader… for at få lidt skorpe. Kerne temperaturen endte på 95 grader.

Mens culotten hvilede… kogte jeg speltkerner efter anvisningen på pakken.

Ristede rødløg, rød peber og blomkål af på panden… som blev vendt med speltkernerne, da de var færdige. Hele molevitten blev smagt til med citronsaft og salt.

De grønne asparges blev blot overhældt med kogende vand, efter den træede ende var knækket at. Husk… et lille drys salt gør underværker ved serveringen.

Lammeculotten trak jeg fra hinanden i fadet… store lækre lunser, der blev blandet med den intense væde. Det var rigeligt smørelse til spelt-panden. Behøver jeg sige… englene sang?? ”Damn good food”

mandag den 23. april 2012

Lækker ørred-salat


Hold nu op… den blev god J

Kæresten kom slæbende med blandt andet en varmrøget ørred… køn er den sgi’ ikke med sort overfrakke på… men røget fisk, er altså gudespise.

Jeg var godt klar over, at han under ingen omstændigheder ville få noget af ørreden, hvis den skulle ”bar” på rugbrød… igen… det med benene (han kvæles, hvis et smutter med). Så jeg satte mig for, at lave en salat… helst uden ben, men støn… hvor tog det lang tid, at pille de små ”fimrehår” fra. Tror det lykkedes, har ikke hørt andet.

Opskriften… er helt på slum (eller hedder det slump??)

1 benfri varmrøget ørred (ca. 100g) tildeles et finthakket rødløg.

Så skal der 1-2 spsk. purløg + 1 spsk. kapers til.

2 spsk. 18% cremefraiche og en klat god mayonnaise… og så ska det vendes forsigtigt sammen. Salaten må ikke svømme i dressing.

Lad den stå på køl i ca. ½ time… inden den smages til med saft fra en øko-citron, friskkværnet peber og et nip salt.

Klart en ting, jeg skal på et tidspunkt skal bruge til en forret J

søndag den 22. april 2012

Store køkken-dag

Jeg har gjort det igen… handlet ind med store armbevægelser, så nu er jeg i gang med at sylte:


Men ikke nok med det… i ovnen ligger en 400g marineret lammeculotte, som helst skal blive til "Pulled lamb"

Tilbehør skal jeg også have gang i… det bliver sikkert noget med speltkerner og grønsager.

Og jeg som troede, jeg skulle hygge med kæresten… men et opkald vedr. tjek af vores dyt, gjorde det hurtigt klart, at jeg skulle hygge alene J

Rigtig god søndag til alle Jer, der har været et smut forbi.

lørdag den 21. april 2012

Sos – boller


Jeg fik forleden en mail fra min kære bror Kjeld: ” Prøv dem, de er fa´me go, så nemme at lave, at ungerne også kan… og de er vilde med dem ”. Opskriften havde han fundet i et ugeblad… så hvis nogen kender den, sig endelig til, så jeg kan linke… og ikke træder nogen over tæerne J

SPINAT-OST-SKINKEBOLLER (SOS BOLLER)

25g gær
3 dl vand
1,5 spsk. rapsolie
1,5 tsk. salt
2 æg + 1 æg til pensling
100 g hakket spinat, gerne fra frost
35 g hørfrø (kan undlades… gjorde jeg dog ikke)
190 g rugmel
150 g revet ost (jeg brugte mozzarella)
150 g skinkestrimler, groft hakket (jeg brugte skinkepålæg)
375 g hvedemel… det hvedemel den kan tage (hvilket er en del mere)

Udrør gæren i lunt vand. Tilsæt olie, salt og æg og rør rundt.

Tilsæt spinat, hørfrø, rugmel, ost og skinke.

Tilsæt størstedelen of hvedemelet og ælt dejen godt. Den skal virke lidt klistret før hævningen.

Dæk dejen til og stil den til hævning i ca. 1 time.

Form dejen til boller og lad disse efterhæve i ca. 30 min.

Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ved 200 grader i 20 minutter.

Bollerne kan fryses.


Og yep… de blev vildt gode J Afslutningsvis sendte jeg ham en mail: ”Hvis jeg må se dine boller, må du se mine”

En enkelt lille detalje… hvorfor flækker mine boller??

Portobello-svampesuppe


Hæ hæ… på trods af det flotte navn, er portobello i realiteten ”bare” en forvokset brun markchampignon. Men det gør den ikke mindre lækker… J


Jeg havde to tilbage… og lyst til suppe. Som før sagt, blendede supper er noget af det nemmeste at tilberede… altså hvis man ser bort fra at koge vandet til æg J

Nå men tilbage til suppen… til den brugte jeg, portobello, hakket løg, hvidløg, saft fra øko-citron og fløde naturligvis.

Første stegt jeg bacontern lækre sprøde… og lod dem dryppe af i en si.

Fedtet svitsede jeg så løg, hvidløg og portobello i… inden jeg tilsatte vand til det knapt dækkede.

Efter at have simret små 20 minutter… fik ovenstående en ordentlig tur med stavblenderen, hvorefter jeg hældte godt med fløde på… og den fik lov at småkoge et par minutter. Først her skal den smages til med salt og citronsaft.

Jeg serverede suppen med et drys chili explosion og den stegte bacon på toppen.

Og ciabattabrød fra Rema… virkeligt lækkert, når man tænker på, det er købe-brød og tillige billigt.

Note: Med hensyn til suppen… jeg kunne selvfølgelig have sagt mig selv, at farven på retten ville blive brun med brunt. Næste gang vil en persillepesto gøre vidundere for udseendet J

Desuden… suppen skal serveres som en lille forret, bruges den som hovedret, bliver den vammel før man er mæt.  

Kyllingeret m. soltørrede tomater


Til 2 personer:
kyllingbryster
10 g smør
250 g champignon
13 kugler frossen spinat
5 soltørrede tomater
2½ dl fløde

Forvarm ovnen til 200 grader
Dup kyllingbrysterne tørre og del dem på langs
Krydr med salt og peber og svits dem hurtigt i smør på en hed pande
Svits bagefter champignonerne, som er skåret i kvarter
Skær de soltørrede tomater i strimler
Læg kyllingbryster, den optøede og afdryppede spinat, soltørrede tomater og champignon i et ildfastfad
Hæld fløden over retten
Sæt i ovnen i 30 minutter 
Server med ris


Kokos-gryde


1 kyllingebryst
300g svinemørbrad
1 løg
2 spsk. olie
1 tsk. spidskommen
1 tsk. koriander
1 tsk. karry
3 dl vand
1 bouillonterning 
300g wokgrønsager
2 spsk. østerssauce
1 ds. Kokosmælk

Retten har en fin let krydret smag, der går godt sammen med f.eks. jasminris.  

Skær svinemørbrad og kylling i store tern.

Hak løget groft.

Varm olien i en gryde.

Svits koriander, spidskommen og karry inden kødet tilsættes.

Tilsæt det hakkede løg, når købet er brunet af på alle sider.

Vend det hele godt sammen og lad svitse et par minutter.

Hæld vand og bouillonterning ved… lad simre i 5 minutter.

Herefter hældes frosne wokgrønsager, østerssauce og kokosmælk i gryden.

Lad retten simre i 20 minutter.

Jævn retten. (Brug evt. maizenajævning eller lav en meljævning)

Smag til med salt og peber.

Server retten med jasminris og en let salat.

Variation:

Ønskes retten mere gul, tilsættes 1 tsk. gurkemeje.

Tilsæt 2 fed knuste hvidløg og ½ tsk. knust chili. Så bliver retten mere skarp i smagen, hvilket også klæder den.

torsdag den 19. april 2012

Det kan absolut gøres bedre


Da vi skulle have tun mousse (som i øvrigt bliver ganske fortrinlig efter at have været frosset ned) gik jeg fuldstændig i selvsving, da jeg skulle anrette L Det endte med at ligne noget fanden havde skabt i vrede… jeg var i alt fald langtfra tilfreds. Skal lige siges… at tallerkenen var aftensmad, så selvfølgelig skulle den mætte. Meeeeen…






Hvad er dit bud på ”tilbehør” til tun mousse, hvis det skal bruges som hovedret??

tirsdag den 17. april 2012